(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wanneer je zo’n twee maanden onderweg bent met een kweek, en alles min of meer lekker gaat, dan baal je natuurlijk ontzettend als je planten ineens paarse stelen en stammen krijgen. En als ze hun bladeren dan ook steeds vaker laten hangen, dan weet je dat het tijd is om Lieve Muna om raad te vragen.

Twee maanden geleden begon Collin’s kweekavontuur met Cookies Gelato en Critical. De planten hadden het in het begin wat warm, maar over het algemeen groeiden ze goed. Totdat de voeding uit de grond opraakte, de bladeren begonnen te vergelen en de stammen paars werden.
De extra voeding die Collin daarop gaf, zorgde er wel voor dat de bladeren weer wat groener werden. Maar de stelen bleven paars. Dat niet alleen maar de bladeren krullen ook vaker omlaag, en er lijken spontaan bloeiharen te groeien ondanks het 18/6 lichtschema…

 

Naam
Collin
Onderwerp
Paarse stelen, omlaag krullende bladeren & bloeiharen in de groeifase
Bericht
Lieve Muna, ik zal even de situatie schetsen. Ik heb een kweektent van 1x1x2 meter met een MarsHydro TS-3000 LED. Twee planten van Royal Queen Seeds daarin, Cookies Gelato en Critical. Ze zijn nu al aardig lang onderweg, zo’n 2 maanden.

In het begin met hoge temperatuur te maken gehad, hier mijn afzuiging op aangepast en het probleem was verholpen. Wat vertraging gehad, maar we konden snel weer door. Eigenlijk ging alles goed; snelle groei mooie kleur van het blad.

Sinds 1,5 week begint mijn plant echter heel veel paarse stengels te krijgen. De bladeren gingen ook hangen en vergelen. Ik had tot die tijd geen voeding gegeven nog, ik gebruik de Batmix van Plagron. Na wat onderzoek kwam ik uit op een stikstof tekort. Nu dus voorzichtig aan wat voeding gegeven. De kleur van het blad lijkt weer wat bij te trekken maar mijn bladeren blijven omlaag gekruld staan (zie foto). Ik gebruik een tensiometer voor een indicatie hoe droog mijn grond is, echter vertrouw ik hier niet helemaal op.

Ik weet nu niet goed waar ik goed aan doe om het niet te verpesten. Wanneer ik water gegeven heb hangen de bladeren naar beneden in de loop van de dag trekken ze meestal iets op en ‘s avonds krullen ze weer helemaal omlaag. De volgende ochtend weer iets omhoog en ‘s avonds weer gekruld naar beneden. Meer water minder water het maakt geen verschil.

Verder begin ik ineens ook wat bloeiharen te zien terwijl mijn lichtschema niet veranderd is. Paarse stelen, omlaag krullende bladeren, te vroege bloeiharen. Hopelijk kunt u mij helpen!

Met vriendelijke groet, Collin

Bijlagen

Hoi Collin, mooie kweek hoor. Na het lezen van je verhaal had ik een veel ergere situatie verwacht maar het lijkt erop dat je de vergeelde bladeren hebt kunnen redden met de voeding. Batmix bevat inderdaad best veel voeding en hoef je in het begin dus ook niet bij te geven als je dat gebruikt. Gemiddeld is de Batmix goed voor zo’n zes weken voeding en daarna zul je moeten bijvoeden, dus goed dat je dat gedaan hebt.

Stikstof is echter niet het enige dat je planten tekort komen, want de paarse stelen worden volgens mij veroorzaakt door een tekort aan magnesium. Een goede basisvoeding voor aarde bevat doorgaans genoeg daarvan, maar aangezien je twee maanden niets gegeven hebt mist je plant daar toch wat van. Zo’n tekort kan ook veroorzaakt worden door een verkeerde pH-waarde maar in dit geval lijkt het me logischer dat het komt omdat je zo lang geen voeding hebt gegeven.

Om het op te lossen kun je wat extra CalMag toedienen. CalMag bevat een combinatie van calcium en magnesium. Ik weet niet of je de pH-waarde meet en aanpast maar als je dat doet, weet dan dat CalMag het beste wordt opgenomen bij een wat hogere pH-waarde rond de 6,5.

Als de tekorten zijn aangevuld wordt je plant ook weer wat sterker en zullen de bladeren waarschijnlijk ook wat minder vaak omlaag krullen. Het patroon van ’s ochtends wat meer omhoog staan, en aan het einde van een dag omlaag is op zich normaal. Als je water geeft dan krullen ze vaak ook wat naar beneden, dit heeft te maken met wat minder zuurstof bij de wortels doordat het water nat is.

Hoewel ik op de foto’s geen bloeiharen heb kunnen ontdekken, is het wel aannemelijk dat je planten tekens van voorbloei laten zien. Ze zijn immers al zo’n twee maanden oud. Als wietplanten voorbloei laten zien, is dat een teken dat ze volwassen zijn en toe zijn aan de bloeifase. De voorbloei is eigenlijk om te peilen of er ook mannelijke bloemen in de buurt zijn. Het schijnt zelfs zo te zijn dat ze veel sneller en harder gaan bloeien wanneer de voorbloei bevrucht wordt…

Ik raad je trouwens wel aan om de tekorten eerst aan te vullen, en dan pas aan de bloeifase te beginnen. Die zal namelijk veel beter verlopen met gezonde planten zonder tekorten.

Succes met de bloeifase Collin!
-xxx- Muna

(advertentie)