(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wat een pech voor onze kweekdokter! Net toen hij dacht dat hij misschien wel een weekje eerder naar de bloeifase kon overschakelen ontdekte hij de stamrot die zijn Do Si Dos de das om deed. Tot overmaat van ramp had hij de twee backup planten ook al verwijderd. Er zit dus niets anders op dan …opnieuw beginnen…

Zou het karma zijn? Had ik misschien niet zo arrogant moeten zijn door de twee backup planten te verwijderen? Dat heb ik me de afgelopen week vaak afgevraagd maar helaas schiet je daar helemaal niets mee op. Het blijft een feit dat mijn Do Si Dos onherstelbare stamrot had en de twee backup planten al een ruime week eerder had verwijderd. En dus moest ik deze week helemaal opnieuw beginnen, gelukkig had ik nog twee zaadjes over…

Stamrot!

Vorige week dinsdag was ik nog erg blij om te zien hoe de Do Si Dos zich ontwikkelde. De groei verliep voorspoedig en dus topte ik de plant een weekje eerder dan gewoonlijk. Ik hoopte daarmee zelfs een weekje eerder naar 12/12 te kunnen omschakelen. Op donderdag voelde ik echter dat het plantje nogal losjes in haar steenwolblokje stond, als een losse tand die op het punt staat uit te vallen.

Bij nadere inspectie bleek het stammetje precies aan de basis rondom te zijn weggerot. Alleen de buitenkant van de stam was verrot en het plantje leefde nog maar ik moest helaas toch afscheid van haar nemen. Doorkweken met een plant waarvan de bast rondom is aangetast, zou een nare worsteling worden voor de plant. Ze zou het uiteindelijk niet redden omdat de sapstroom naar beneden was afgesloten.

Ik weet niet helemaal zeker wat de stamrot veroorzaakt heeft. Onder en boven de rotte plek was de stam verder helemaal gezond, en hoewel het op de foto lijkt of het steenwolblokje nat is, was dat ook niet het geval. De wortels waren inmiddels al behoorlijk lang en mooi wit van kleur, dus daar was ook niets mee aan de hand.
Het zou eventueel kunnen komen door het satéstokje dat ik gebruikte om het gaatje te prikken voor het zaadje. Dat was namelijk mijn laatste, en die was misschien niet helemaal schoon.

Opnieuw beginnen

Hoe het ook komt; ik kan er niets meer aan veranderen. Ik ben in ieder geval blij dat het nu gebeurde en ik slechts drie weken onderweg was. Het is helaas niet anders.

Dezelfde donderdag nog, heb ik de twee zaadjes die ik nog over had uit het pakje van vijf in een koffiefilter gedaan om te laten ontkiemen. Ik zal je het ontkiemproces verder besparen want dat had ik vier weken geleden al uitgebreid beschreven. Afgelopen zondag heb ik de nieuwe zaadjes opnieuw in een steenwolblokje gepoot, en maandag had ik twee nieuwe zaailingen.

Eén van de twee nieuwe zaailingen was onderaan de stam een beetje onstabiel omdat ze zichzelf omhoog had gedrukt. Ze kon daardoor niet uit zichzelf rechtop blijven staan. Vanmorgen heb ik deze daarom voorzichtig uit het potje gehaald en wat lager geplaatst, zodat ze ondersteunt wordt door een laagje kleikorrels. De stam is nog wat gebogen maar vanmiddag zal ze wel weer omhoog wijzen. Na de stamrot ellende wil ik natuurlijk wel graag een backup plant houden. Deze keer zal ik die voor de zekerheid ook wat langer in leven houden, voor de zekerheid.

Ik hoop dat de worteltjes snel door de netpotjes heen groeien zodat ik ze in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem kan zetten. Tot volgende week.

Dokter Groen

(advertenties)