(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Precies één week geleden waren het nog maar zaadjes. Maar sinds vanmorgen staan de drie Do Si Dos zaailingen al in de Dokter Groen Special. Onze kweekdokter poot ze in steenwolblokjes en start zijn hydrosysteem weer op. Daarbij komt hij nog een leuke verrassing tegen …en wordt er zélfs nog wat geoogst vandaag…

Vorige week loofde ik 3 x 5 Do Si Dos zaden en een pretpakket van Seed Stockers uit, dus laat ik daarmee beginnen. Ik kreeg een hoop vriendelijke emails binnen, waarvoor grote dank! De zaadjes gaan naar ‘De Gang’, en Gijs, en Sebastian krijgt daar ook nog het pretpakket bij. Van harte gefeliciteerd mannen!

Do Si Dos ontkiemd

Door dan naar mijn eigen Do Si Dos, want die staan sinds vanmorgen in het hydrosysteem. Ik had de zaden op 1 september in een nat koffiefilter gedaan om ze te laten kiemen, en kon ze zaterdag 4 september in de steenwol blokjes planten. Alle drie de zaadjes hadden toen een worteltje van 2 tot 3 centimeter.

Om de zaden een goede start te geven, begin ik altijd met een emmertje voedingswater, waarin ik de steenwolblokjes en de kleikorrels even laat weken. Op de drie flessen voeding van GHE, die bij de Dokter Groen Special worden meegeleverd staat de mengverhouding voor zaailingen (0,5 ml per liter water, per fles). De pH-waarde laat ik in dit eerste stadium gewoon zoals die is.

Vervolgens schud ik het water in slaande bewegingen uit de blokjes, zodat die niet zeiknat zijn. Als je ze uitknijpt dan druk je ze stuk, dus doe dat niet. De kleikorrels zijn het enige dat niet met de kweekkast wordt meegeleverd maar die kun je bij iedere tuinwinkel kopen. Als je dat doet, kies dan voor grove kleikorrels want de openingen in de netpotjes van het hydrosysteem zijn wat aan de grote kant.

Vul de netpotjes vervolgens eerst met zo’n 2 centimeter kleikorrels en plaats dan pas het steenwolblokje erop. Ik doe het zo, dat de bovenkant van het steenwolblokje gelijk is met de bovenkant van het netpotje. Waarom zeg ik dit nou? Nou, wanneer het stekblokje onderin het netpotje zit, dan spettert het nat in het systeem, waardoor je stam onderaan de plant kan gaan rotten. Op deze manier heb je daar geen last van.

Als de netpotjes klaar staan prik ik een gaatje met een satéstokje in het midden van de stekblokjes. Dan neem ik de zaadjes één voor één met een theelepeltje op, en laat ik ze met het worteltje in het gaatje zakken. Ik doe dan nog een klein laagje voedingswater in de bodem van mijn propagator (wordt ook meegeleverd met de Dokter Groen Special) en de deksel erop, en die zet ik dan in de kweekkast.

Zaailingen in het hydrosysteem

Het licht in de kast zet ik vanaf dat moment ook meteen aan (op 18/6 uiteraard). Alle drie de LED balken van de G-Bars laat ik branden maar de lamp hangt wel wat hoger in het begin. En zo had ik vanmorgen drie gezonde zaailingen, waar bij ééntje zelfs al een worteltje onder uit het netpotje groeide.

Ik had de zaailingen op zich nog een dag of twee in de propagator kunnen laten, maar het is beter om ze meteen in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem te zetten. Hoe eerder ze van onderaf water kunnen drinken, hoe eerder ze zonder mijn hulp verder groeien. Bovendien ben ik dit weekend niet thuis, en kan ik dan dus niet steeds checken of de steenwolblokjes nog nat genoeg zijn. Vanmorgen heb ik daarom het systeem gevuld met een milde voedingsoplossing van 0,5 milliliter voeding (per fles) per liter water, en in werking gesteld.

Auto Blancaneu stronk & paddo’s

Tot zover de kweekhandelingen voor deze week, je ziet hoe eenvoudig het hydrokweken eigenlijk is. Wat nog wel leuk is om even te laten zien is de geoogste Auto Blancaneu die ik tegenkwam. Ik had die na de oogst in mijn kweekkast opgeborgen omdat ik hem nog niet wilde weggooien zonder hem even te laten zien. Het is een prachtige stronk geworden.

Ook leuk om even te laten zien is de eerste oogst van mijn andere kweekje. Twee weken geleden had ik namelijk een kleine paddo kweekkit gekocht. De eerste vlucht paddo’s kon ik vanmorgen oogsten. Drie keer raden wat ik vanavond eet…

Tot volgende week!
Dokter Groen

(advertenties)