(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Tientallen jaren lang stond de DEA – de beruchte Amerikaanse Drug Enforcement Agency – vooral symbool als de nummer 1 vijand van cannabis en iedereen die de wiet(plant) een warm hart toedraagt. Maar zelfs de DEA ontkomt niet aan vooruitgang. Vorige week publiceerde de overheidsdienst een notitie waarin ze aankondigt dat er veel meer wiet en ook veel meer magic mushrooms (paddestoelen met psilocybine) nodig zijn voor wetenschappelijke studies en klinisch onderzoek naar nieuwe medicijnen.

DEA komt bij zinnen (en in de tegenwoordige tijd)

De agenten van de DEA hebben (blijkbaar) eens goed nagedacht en zijn tot de conclusie gekomen dat het beneden peil is waarmee de wetenschappers in de VS aan de slag moeten als ze zich op het terrein van de ‘verboden substanties’ begeven. Studies met cannabis en psychedelica worden in snel tempo populairder bij zowel universiteiten als commerciële partijen.

Aangezien wij one track pony’s zijn die hoogstens een paddootje bij hun wiet snoepen, focussen we hier uiteraard op wiet en paddestoelen.

Met de notitie, die de onmogelijke titel ‘Proposed Adjustments to the Aggregate Production Quotas for Schedule I and II Controlled Substances and Assessment of Annual Needs for the List I Chemicals Ephedrine, Pseudoephedrine, and Phenylpropanolamine for 2021‘ meekreeg van de overheid, wil de DEA het ontwikkelen van ‘federally approved drugs’ stimuleren. Voorwaar een goede zaak.

Extra drugs voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen

Specifiek vraagt de DEA om ‘significante verhogingen’ van de productie van de ‘schedule I substances psilocybin, psilocin, marihuana, and marihuana extract’. Schedule I is de zwaarste categorie binnen de Amerikaanse drugswet en gek genoeg prijkt cannabis daar nog altijd op. En kan er alleen iets verbeterd worden aan de situatie in samenwerking mét de voorheen aartsvijand van wiet.

Ook bij justitie-club de DEA zijn de tijden voorgoed veranderd, tenminste zo lijkt het toch… [beeld: chrisdorney/Shutterstock]

Dus wat lezen we anno 2021 uit de koker van de roemruchte drugsbestrijders? “DEA gelooft sterk in het ondersteunen van gereguleerd onderzoek van schedule I controlled substances. Daarom reflecteren de verhogingen van de Aggregate Production Quota de noodzaak om te voldoen aan de behoefte aan research en ontwikkelingseisen bij de productie van nieuwe medicijnen, en het onderzoek naar cannabis-effecten in het bijzonder, als noodzakelijke stappen richting FDA-goedkeuring van nieuwe medicijnenproducten.”

De U.S. Food and Drug Administration (FDA) is de voedsel- en medicijnenwaakhond in de VS en verder staat er eigenlijk in gewone mensentaal dat de DEA niet langer de voortgang van de (medicinale) wetenschap wil blokkeren door te weinig onderzoeksmateriaal (de echte drugs zogezegd) te frustreren.

Meer wiet, meer concentraten, meer psilocybine en meer psilocine

Maar waar hebben we het over qua verhoogde hoeveelheden eigenlijk? De DEA roept op tot een productie van 2 miljoen gram wiet, een half miljoen gram meer dan wat het was. Twee miljoen gram is trouwens 2.000 kilo, om je een idee te geven van de berg onderzoekswiet die er moet komen. Daarnaast wil de DEA de productie van cannabis concentraten dit jaar verdubbelen naar 500.000 gram.

Bij psilocybine is de gewenste verhoging nog veel dramatischer. Nu mag er in heel de VS nog op slechts 50 gram (!) van de werkzame, psychoactieve substantie uit paddestoelen onderzoek worden gedaan, maar dat wordt opgehoogd naar liefst 1.500 gram.

Hetzelfde geldt voor de tweede actieve molecuul die in sommige soorten paddestoelen voorkomt: psilocine. Die onderzoekshoeveelheid stijgt van 50 gram nu naar 1.000 gram, aldus het rapport.

[openingsfoto: Alexander_Volkov/Shutterstock]
(advertenties)