(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Je zou zes jaar na de legalisering van recreatieve cannabis in Oregon denken dat het een aflopende zaak is met de illegale wietboeren daar. Maar niets is minder waar. Zwarte wiet blijft welig tieren in de Beaver State. Met als klapper van de maand dit kassencomplex in Douglas County met bijna vijftigduizend wietplanten in liefst 150 greenhouses.

Hennep blijkt wiet en heel veel ook

De Facebook-post van het Douglas County Sheriff’s Office leest als het script van een aflevering van de Netflix-serie Narcos. Maar het betreft dan ook wat de politie een ‘large scale criminal marijuana grow operating under the guise of a legal hemp operation’ noemt. Ofwel, vermomd als vezelhennep blijkt het verdorie om echte wiet te gaan!

Op 1 september toog een delegatie wetshandhavers bestaande uit agenten van genoemd politiekorps en het Douglas Interagency Narcotics Team richting Scotts Valley Road in de plaats Yoncalla. Extra personele assistentie bij de sloopklus – het kan niet op – werd ook nog verleend door de Oregon Liquor Control Commission, de Douglas County Water Master en het Douglas County Public Works Department.

Met een huiszoekingsbevel op zak naar aanleiding van een onderzoek naar ‘grootschalige zwarte markt-wietteelt’ kon het feest beginnen. En jawel: ‘Law enforcement became aware of the operation on tips from concerned citizens’. Dus ook daar, bah.

Twee zwembaden voor de bewatering van wietplanten

De opgepakte ‘manager’ Jose Francisco Figueroa-Aguilar…

Toen de smerissen zich melden bij de verraden lokatie sloegen er spontaan een stuk of 30 tot 50 werknemers op de vlucht, te voet. Daar gingen de agenten niet achteraan hollen blijkbaar, want de enige arrestatie die gemeld wordt is die van Jose Francisco Figueroa-Aguilar (44).

Deze knakker uit Modesto in buurstaat Californië wordt bestempeld als de ‘manager’ van de plantage en hij zit sindsdien uiteraard achter de tralies van de Douglas County Jail, op beschuldiging van ‘Unlawful Possession and Unlawful Manufacture of Marijuana’.

De agenten ontdekten verder ‘meerdere voertuigen, tenten en twee campers’ die verborgen zaten onder de kassen en hout. Het perceel was ‘bezaaid met vuilnis, meststoffen, containers en menselijk afval’ – en dat allemaal grenzend aan de Elk Creek. Om de plantjes van het essentiële water te voorzien gebruikte de illegale kwekers twee zwembaden, die gevoed werden met water uit die Elk Creek.

150 kassen met bijna vijftigduizend hennep wietplanten erin

En dan de kern van de zaak: de wiet. Volgens de politie stonden er op het stuk land ongeveer 150 greenhouses, van die typisch Amerikaanse semi-open kweekkassen met plastic. Met het tellen van het aantal wietplanten moeten ze wel even zoet zijn geweest, want de teller stokte pas bij 49.152 stuks.

Zogenaamd was het dus allemaal legale industriële vezelhennep, maar uit tests bleek dat deze planten ‘hoge gehaltes tetrahydrocannabinol’ bevatten, ofwel THC. ‘Er werden geen hennepplanten waar dan ook op het perceel aangetroffen’, meldt de sheriff gortdroog. En de straatwaarde van deze illegale plantage? Die bedraagt volgens de autoriteiten zomaar even 50 miljoen dollar (meer dan 42 miljoen euro).

Geen incident maar een trend

De timing van de wetshandhavers was ook weer eens beroerd, want het oogsten van de wietplanten was al begonnen. ‘Het lijkt er echter niet op dat er iets hiervan in de gemeenschap is terechtgekomen voordat het huiszoekingsbevel werd uitgevoerd’, stelt de sheriff ons gerust. ‘Door de enorme omvang van de illegale operatie, spendeerde de politie twee dagen aan het uittrekken en vernietigen van de wietplanten’, vervolgt hij.

Als we law enforcement in Oregon mogen geloven is dit ook nog eens geen losstaand incident. ‘Douglas County en vele andere gemeenten in Oregon zien een groot aantal black-market marijuana grows opduiken die zijn vermomd als toegestane hennepteelt.’ Volgens de politie allemaal het werk van georganiseerde criminele bendes…

(advertenties)