(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Van je familie moet je het hebben, zegt men wel eens. Toch valt daar soms wel wat op af te dingen. Neem dit speciale geval in Delft van deze week. Pa betrapt zoonlief – die overigens gewoon legaal aan de cannabis mag gezien zijn 19 jaar – op een mini-stashje wiet en sleurt ‘m vervolgens mee naar het politiebureau. Ofwel; is die ouwe nu een eikel of juist een goede vader?

Vroeger was alles – rond wiet – echt beter

Tot ergens ver in de jaren negentig van de vorige eeuw mocht je als 16-jarige nog gewoon een coffeeshop binnenlopen en zonder enig probleem 30 gram wiet kopen. Dat waren toen namelijk nog de (gedoog)regels. Dankzij de niet aflatende betutteling en bemoeizucht van VVD/CDA-ministers op Justitie is dat alweer een tijd geleden teruggeschroefd naar 5 gram wiet en een leeftijdsgrens van 18 jaar.

Hoezo vooruitgang, maar dat terzijde, snel over naar het speciale geval in Delft. Ach weet je wat? Laten we anders gewoon het Facebookbericht van de Politie Basisteam Delft even erin knallen:

Vreem-vreemder-Nederland

Tja, één vraag die hierboven wordt gesteld is wel heel simpel te beantwoorden, namelijk ‘wat de 19-jarige daarmee deed’. Wat denk je zelf Delftsblauwe Facebook agent? Oproken natuurlijk!

Ook die ‘beslissing van Justitie’ over wat te doen met die bijna 16 gram ‘drugs’ is niet moeilijk om te raden. Daarmee gebeurt wat er met ALLE in beslag genomen wiet en hasj in Nederland gebeurt: die gaat volkomen zinloos de verbrandingsoven in. Wordt er hoogstens een verdwaalde meeuw stoned van.

Wat ons meer intrigeert: hoezo 120 euro in beslag nemen en hoezo ‘de straf’ bepalen? Krijg je werkelijk een straf van Justitie voor nog geen 16 grammetjes wiet… dan zijn we toch wel echt onder de bodem van de put van cannabis gerelateerde ellende terechtgekomen in dit land.

En 120 euro afpakken van een tiener, is dat nu hoe we de ‘Pluk Ze-wetgeving’ uitleggen in de alledaagse praktijk? Beetje zielig wel als je het ons vraagt, want als je daarmee de ondermijning door drugs wilt bestrijden ben je nog wel een paar duizend jaar bezig.

Na, und Jetzt?

Soit. Dat zijn allemaal nog slechts inleidende beschietingen op de daadwerkelijke hamvraag van vandaag:

Welke vader doet zoiets bij een meerderjarige zoon omwille van 16 gram wiet?!

[Mocht je de behoefte voelen om te reageren, dan kan je dat op de Facebook van CNNBS kwijt, of natuurlijk bij die van de Politie Delft, want daar krijgt die ouwe vooralsnog alleen maar lof toegezwaaid van brave burgers…]

[openingsbeeld: Space creator/Shutterstock]
(advertenties)