(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De eeuwige eer voor het eerste land op de aarde dat cannabis volledig legaliseerde is voor Uruguay, want daar stemde het parlement eind 2013 al in met het verwijderen van wiet uit het strafrecht. Jarenlang was het daarna vrij rustig op de vrijgegeven binnenlandse markt, maar nu willen de Zuid-Amerikanen doorpakken. Zo zou het THC-gehalte in legale wiet flink omhoog kunnen en overweegt men om ook de verkoop aan toeristen toe te gaan staan.

Thuisteelt, apotheken en cannabis clubs

Uruguay 1e vrije wietland op aarde!‘ kopte deze website – toen nog onder de naam RollingStoned – op 12 december 2013. Toen waren we niet eens officieel live de lucht in gegaan (dat gebeurde in de eerste week van 2014), dus het is ook een van de allereerste artikelen die wij ooit schreven. Wat een genot om dat met goed nieuws a.k.a. de aftrap van de wereldwijde Groene Revolutie te doen, nietwaar?

Inmiddels zijn we ruim zeven jaar verder in Uruguay, dat de legalisering vorm gaf met 3 poten: legale wiet – noem het staatswiet voor ons part – in de apotheken, zelf thuis wietplanten kweken (6 planten, max 480 gram) of je aansluiten bij een cannabis social club om daar gezamenlijk wiet telen. Nu vinden de autoriteiten het tijd om de legalisering iets te gaan aanpassen, in de goeie zin des woords gelukkig.

De veranderingen werden onlangs aangekondigd door Daniel Radío, de secretaris-generaal van de Junta Nacional de Drogas (JND) in Uruguay, de instantie die de regulering in goede banen moet zien te leiden. Dat is tot nu toe overigens uitstekend gelukt, maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbeteringen.

Wiet in apotheken is slap (maar wel spotgoedkoop)

Sinds 19 juli 2017 kunnen volwassen inwoners (18+) terecht in apotheken met een overheidslicentie voor hun recreatieve (!) wiet, mits ze zich wel even van tevoren registreren als cannabis consument. De individuele thuisteelt en de ‘cannabis cultivation clubs’ waar maximaal 45 leden gezamenlijk wiet mogen kweken en oproken, zijn beide al sinds nieuwjaarsdag 2014 toegestaan.

Een cannabis shop in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay…

De apotheken verkopen momenteel slechts 2 strains: ALFA en BETA, die respectievelijk 9% THC en 3% CBD bevatten. Niet direct percentages om van achterover te vallen. Door het THC-percentage van de commerciële cannabis te verhogen, hopen de autoriteiten dat ‘het product beter kan concurreren met dat wat in de cannabis clubs wordt geteeld’.

Dan is er inderdaad nog werk aan de winkel, want hun wiet bevat gemiddeld 20 procent THC. De staatswiet in de apotheken is dan wel weer spotgoedkoop: voor een pakje met 5 gram ALFA of BETA betaal je slechts 370 peso’s, ofwel 7,30 euro. Koop je in een Nederlandse shop nog nét een grammetje buitenwiet voor met wat mazzel.

Uruguay als nieuwe cannabis bestemming voor toeristen?

Een ander heet hangijzer zijn toeristen. Die zijn de afgelopen zeven jaar geweigerd als cannabis klanten in de apotheken. Daar gaat volgens meneer Radío in het huidige toeristenseizoen ook niets meer aan veranderen, maar wellicht daarna wel.

De economie van het Zuid-Amerikaanse land kan, zoals die van de meeste landen in de regio, wel een oppepper gebruiken te midden van het coronageweld en dus gaat de drugstsaar laten bestuderen wat de ‘mogelijke effecten’ zijn van het toestaan van wietverkoop aan buitenlanders. En hoeveel invloed dat zou hebben op de ‘toeristische attractiviteit’ van Uruguay.

Nou, daarvoor kan Radío gerust eens bellen met Den Haag…

[foto’s: Ricardo Barata/Shutterstock]
(advertenties)