(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Morgen begint pas de derde levensweek van Dokter Groens Do Si Dos maar vandaag besluit hij de plant alvast te toppen. Hoe eerder de zijtakken zich immers ontwikkelen, hoe beter. Een weekje eerder dus dan gewoonlijk maar zoals altijd natuurlijk wel met zo min mogelijk stress voor de plant. 

Ik heb mijn laatste kweekverslagen erop nagelezen en inderdaad, het is een weekje eerder dan ik mijn wietplant gewoonlijk top. De Do Si Dos die ik deze keer kweek is niet verder in ontwikkeling of sneller gegroeid als mijn Auto Blancaneu van de vorige ronde, of de Sneeze daarvoor maar ik gok het erop. De plant heeft nu al zes nodes en ziet er gezond genoeg uit, dus waarom niet? Hoe eerder de zijtakken zich in de breedte ontwikkelen, hoe eerder ik over kan naar de bloeifase, en dat is uiteindelijk toch wat we willen nietwaar?

Tja, ik had kunnen wachten tot de Do Si Dos nog groter was maar hoe eerder de plant de juiste richting uitgroeit, hoe beter. Daarnaast moest ik in mijn voorgaande kweekrondes steeds een aanzienlijke hoeveelheid takken snoeien na de omschakeling naar 12/12, dus ik heb er alle vertrouwen in dat de plant nog meer dan genoeg takken en toppen zal aanmaken voor een goede oogst. Misschien kan ik zelfs wel een weekje van de totale kweekronde afsnoepen op deze manier.

Toppen zonder stress

Als je mijn kweekverslagen al wat langer volgt, dan weet je dat ik erop gebrand ben om alles zo efficiënt mogelijk te doen. Dat is ook waarom ik uiteindelijk de Dokter Groen Special bedacht. Het vroege toppen doe ik dan ook eerder omdat elke week telt en zodat mijn kweekronde zo snel mogelijk tot een climax komt. Tuurlijk kan ik nog een weekje wachten maar als dat betekent dat ik later alleen maar meer moet snoeien, heeft dat wachten ook niet veel zin.

Met het toppen is het al net zo. Ik kan natuurlijk de hele groeipunt wegknippen maar in mijn ogen is dat zonde van de groei en energie van de plant. Ik haal daarom alleen het minimale weg bij het toppen. Zo ervaart de plant het minste stress, en hoef ik zelf geeneens een schaar te gebruiken. Ik top daarom als volgt:

Eerst vouw ik de kleine blaadjes in de groeipunt van de plant open. Dan duw ik de nóg kleinere blaadjes open, tot ik tenslotte bij het groeipuntje kom. Die druk ik met mijn vinger opzij, tot die vanzelf afbreekt. Er is geen schaar bij nodig, en je wietplant merkt het nauwelijks. In foto’s ziet dat er als volgt uit.

Wortels, pH- en EC-waarde

Hydrokweken is zo eenvoudig (en efficiënt) dat ik de afgelopen week niets heb gedaan. De pH- waarde was aan het einde van mijn verslag van vorige week 5,8 en de EC-waarde had ik afgesteld op 1,6. Toen ik vandaag ging meten bleek de pH-waarde gestegen naar 6,2 en de EC-waarde was eveneens gestegen naar een waarde van 1,8. Dit betekent dat de plant deze week meer water heeft opgenomen dan voeding (immers, de EC-waarde steeg, en er is water verdampt). Het betekent dus ook dat de behoefte aan voeding wat lager is dan de hoeveelheid voeding in het water.

Tijd dus om de EC-waarde wat te verlagen, en de pH-waarde terug te brengen naar 5,8. De plant is verder mooi groen van kleur, dus die neemt alles in redelijke balans op. Ik verlaag de pH-waarde met een milliliter pH-min van Plagron, en breng de EC-waarde omlaag door het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem bij te vullen met ongeveer 3 liter schoon kraanwater.

Roots!

Natuurlijk heb ik ook een kijkje genomen bij de wortels. Voornamelijk op basis daarvan heb ik vorige week immers voor deze plant gekozen. Deze dame had de meeste vertakkingen in het wortelstelsel, en die zijn deze week uitgegroeid tot mooie lange wortels. Ze zijn mooi wit van kleur en een stuk groter dan een week geleden, ik dénk dat ik de juiste keus gemaakt heb door voor deze Do Si Dos te kiezen.

De temperatuur van het water is deze week ook beter, met dank aan de buitentemperatuur die inmiddels wat aan het dalen is. 19,1 graden is perfect, maar hou er rekening mee dat de G-Bars LED kweeklamp op het moment van de foto’s maar nét aan stond. De temperatuur van het water is dus nog steeds wat te hoog, maar alleszins acceptabel.

Dat was het eigenlijk wel voor deze week. Volgende week ben ik er als het goed is weer gewoon op de woensdagochtend in plaats van dinsdagmiddag. Ik hoop dat je dan ook weer meeleest om de ontwikkeling van Do Si Dos te zien. One love!

Dokter Groen

(advertentie)