(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

En opeens was daar weer een manifest waarin een groep burgemeesters de landelijke politiek oproept om cannabis te legaliseren. Deze keer zijn het vooral burgemeesters van kleinere gemeenten, 36 in totaal, die tot de Haagse politici proberen door te dringen.

Manifest Ondermijnende Criminaliteit

Tussen alle burgemeesters die het ‘Manifest Ondermijnende Criminaliteit’ hebben ondertekend staat één wethouder: Greetje Bos, wethouder in Breda. Een paar dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart van dit jaar was zij samen met burgemeester Paul Depla te gast in de CannaStemBus. Ik interviewde het duo ruim een half uur over de wietproef, coffeeshops en cannabisbeleid:

Klare taal over kromme gedoogbeleid

Greetje Bos is wethouder voor de VVD en ze is achter de schermen al zeker twee jaar bezig om haar partij achter legalisering van cannabis te krijgen. Met een-op-een gesprekken, maar bijvoorbeeld ook door het indienen van moties op VVD congressen. Als voormalig officier van justitie kan niemand haar van naïviteit of gebrek aan kennis betichten als het gaat over de schade die het kromme gedoogbeleid aanricht.

Zeker weten doe ik het niet, maar het zou me niet verbazen als Greetje Bos de tekst van het manifest heeft geschreven. Vijf pagina’s klare taal, die handig aansluiten bij het modieuze containerbegrip ondermijning en bij de maatschappelijke consternatie over de moord op Derk Wiersum en Peter R. de Vries. ‘Burgemeesters roepen op tot verbeterde aanpak ondermijning’, luidt de ondertitel.

Déjà vu – Déjà vu

Van de vier kernpunten is het derde, over cannabis, het meest concreet: ‘Legaliseer softdrugs: haal het verdienmodel weg’. De tekst die eronder staat zou ik nooit uit mijn toetsenbord krijgen, maar ik ben dan ook niet doelgroep. En als veteraan zou ik cynisch kunnen wijzen op het volgende rijtje jaartallen en oproepen:

1999:
De Tilburgse burgemeester Johan Stekelenburg roept de landelijke politiek op om de achterdeur van de coffeeshop te reguleren, gesteund door 20 andere burgemeesters.

2008:
Tijdens een groots opgezette ‘Wiet Top’ in Almere roept de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de landelijke politiek op om de achterdeur van de coffeeshop te reguleren.

2014:
In Utrecht wordt het ‘Manifest Joint Regulation’ gepresenteerd door Paul Depla, Victor Everhard en Rob van Gijzel, een oproep aan de landelijke politiek om de achterdeur van de coffeeshop te reguleren. Ruim vijftig burgemeesters ondertekenen het manifest.

Optimisme

Maar hé, ik ben het met filosoof Karl Popper eens dat optimisme een morele plicht is. En ik vind cynisme een vorm van gemakzucht. Dus sluit ik niet uit dat deze zoveelste oproep nu wél doel zal treffen.

Het manifest werd gepresenteerd op 18 september, een paar dagen voor Prinsjesdag. Op NPO Radio 1 lichtte Greetje Bos het als een van de initiatiefnemers toe. Ze sprak: ‘Ik vraag van het kabinet het lef om ook de beslissing te nemen om de softdrugs echt uit het strafrecht te gaan halen, om die stap te zetten en daarmee de cirkel rond te maken.’

Nieuwe kabinet moet lef tonen

Het zijn woorden naar mijn hart, woorden die de missie van het VOC samenvatten, het doel waarvoor we sinds 2009 strijden: cannabis uit het strafrecht halen. Kom op Rutte, Kaag, Klaver of wie er ook in het kabinet mag belanden: toon lef en haal wiet uit de strafwet!

Een PDF van het manifest is HIER te vinden

(advertentie)