(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een vakantie in het buitenland zat er voor mij niet in dit jaar, maar ik heb wel een geweldig werkbezoek aan Frankrijk achter de rug. Voor de High Tea Potcast reisde ik met mijn co-host Rens en mijn vrouw Ciel af naar de organische boerderij van La Chanvrière. Het werd een onvergetelijk weekend en een bijzondere aflevering.

Oude ‘closed loop’ boerderij

Het Franse woord voor hennep is chanvre, een chanvrière kan verwijzen naar een hennepveld, een bedrijf dat met hennep werkt of een hennepboerin. Voor de duidelijkheid: La Chanvrière is gespecialiseerd in de rookbare variant van de cannabisplant. Discretie is dus van het grootste belang. Gelukkig is Frankrijk een groot land, met veel oude boerderijen.

In een zo’n boerderij, van zeker twee eeuwen oud, woont La Chanvrière, met zijn vrouw en hun jonge zoon. Een groen paradijsje, met voldoende grond om hun eigen groenten en fruit te verbouwen en om kippen, ganzen en een kleine kudde schapen te houden. Alles zoveel mogelijk ‘closed loop’; er komt vrijwel niets van buiten aan te pas, de boerderij is een gesloten systeem.

De High Tea Podcast makers hebben het naar hun zin in Frankrijk…

Organische wiet met passie

De principes die La Chanvrière toepast bij zijn groenten zijn dezelfde als voor zijn wiet: honderd procent organisch en gebaseerd op passie. In de High Tea Potcast legt hij uit dat hij volledig vrij is, omdat hij doet wat hij wil doen. Maar hij werkt wel van zonsopgang tot zonsondergang. Gelukkig waren er tijdens het weekend dat wij de boerderij bezochten genoeg momenten om te ontspannen.

We hadden perfect weer en brachten een heerlijke middag door bij een waterval in de buurt, waarna we fris en fruitig aflevering 45 van de High Tea Potcast konden opnemen. Tijdens de opname rookten we alle drie hetzelfde: Sunsetz, de ‘landmark strain’ van La Chanvrière, winnaar van meerdere cannabis cups en oorspronkelijk ontwikkeld door Grateful Seeds.

Alles in gereedheid gebracht voor aflevering 45 van de eerste Nederlandse podcast over cannabis…

Kweektips voor buitenwiet liefhebbers

Natuurlijk vroegen we La Chanvrière naar kweektips, specifiek voor buitenkwekers in Noord-Europa, waar het weer nou niet echt ideaal is. Zijn eerste tip: maak je eigen voeding. Bijvoorbeeld van brandnetels, die overal makkelijk te vinden zijn. Laat een flinke hoeveelheid brandnetels een maand lang weken in water en voilà! Je hebt een uitstekende organische basisvoeding voor je cannabisplanten.

De tweede buitenkweektip van La Chanvrière: forceer de bloei van je planten met verduistering: light deprivation genoemd in het Engels. Als je autoflower zaden gebruikt is dit uiteraard niet nodig, maar met gefeminiseerde of reguliere zaden eigenlijk wel. Door je planten minimaal twee weken lang twaalf uur per etmaal in het donker te zetten, breng je de bloei op gang. Zo vervroeg je de bloei, zodat je planten oogstrijp zijn vóórdat in het najaar slecht weer gaat zorgen voor schimmels en toprot.

De beroemde Franse buitenwiet expert tussen de Nederlandse podcasters…

‘Laat wiet acclimatiseren in jouw omgeving’

Buitenkweek tip nummer drie: maak je eigen kruising. De bedoeling is de plant te laten acclimatiseren, zich aanpassen aan de specifieke omstandigheden in jouw omgeving. ‘Dat is wat boeren al heel lang doen’, legde La Chanvrière uit.

‘Als je tomaten wil hebben, dan moet je die tomaten laten acclimatiseren in jouw omgeving. Als je wiet wil hebben, dan moet je de wiet laten acclimatiseren in jouw omgeving. Dat gaat heel snel; na één of twee jaar zal je al goede resultaten zien in je tuin.’

Als meervoudig cup winnaar gaf La Chanvrière ook een paar tips voor kwekers die een cannabis cup willen winnen. ‘Hoe meer smaak je strain heeft, hoe beter het is voor een cup. Als je een cup wil winnen, doe dan mee met je orange strain. Dat is mijn eerste tip. De tweede: alles draait om look and smell, juryleden geven weinig om hoe het rookt. Bij de meeste cups heb je maar één dag om heel veel samples te roken, dus gaat het vooral om kijken naar mooie wiet, die goed ruikt.’

High Tea Podcast luisteren én laten winnen

Aflevering 45 is HIER terug te vinden. Je kunt de High Tea Potcast ook beluisteren via Soundcloud, YouTube en Itunes.

Wil je de eerste Nederlandse podcast over cannabiscultuur steunen, dan kun je de High Tea Potcast nomineren voor de Nationale Podcast Awards, een initiatief van BNR. Alvast bedankt!

(advertentie)