(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zijn drie Do Si Dos plantjes zijn exact twee weken oud vanaf het moment dat ze het koffiefilter in gingen om te ontkiemen. Tijd dus om afscheid te nemen van twee van de drie zaailingen, want Dokter Groen kweekt maar één wietplant per ronde. Welke van de drie dat wordt hoor je van de kweekdokter zelf.

Er verscheen hier gisteren een interessant artikel over de selectie van zaailingen, en laat ik daar nou net aan toe zijn. Ik heb twee weken geleden immers drie Do Si Dos zaadjes laten ontkiemen maar kweek zoals je weet maar één wietplant per ronde. Eén wietplant geeft namelijk een veel beter resultaat in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem. De toppen van dezelfde plant concurreren namelijk veel minder met elkaar, waardoor het veel makkelijker is om een egaal bladerdek te krijgen waarbij alle toppen op dezelfde hoogte groeien.

Kill your darlings

Kortom, ik moet één van de drie zaailingen kiezen om mee door te gaan en helaas afscheid nemen van de andere twee. Ik heb foto’s gemaakt van alledrie de jonge Do Si Dos plantjes zodat ik ze goed kan vergelijken. Niet alleen van de plantjes zelf maar ook van de worteltjes. Maar ik begin met de plantjes, die staan nu exact één week in het hydrosysteem van de Dokter Groen Special.

Zoals je ziet is de watertemperatuur wat aan de hoge kant; dat zou eigenlijk niet meer dan 21 graden moeten zijn. Dat komt natuurlijk door de relatief warme buitentemperatuur, en door het feit dat de plantjes nog klein zijn. Er valt nu nog veel licht (en dus warmte) op de zwarte bak van het hydrosysteem maar daar werpt mijn plant straks wel een schaduw op. Ik maak me er dan ook geen grote zorgen over.

Gulden middenweg

Wanneer een van mijn zaailingen een hele paarse stam zou hebben, dan zou dat erop kunnen wijzen dat die plant het moeilijk heeft. Gelukkig is dat niet het geval, en staan ze bovendien alledrie netjes op eigen kracht overeind. Het verschil zit hem dus vooral in het formaat van de zaailingen, verder zien ze er alledrie wel gezond uit.

Mijn grootste zaailing is bijna 10 centimeter, de kleinste is net 5 centimeter en de middelste is ongeveer 8 centimeter hoog. Op basis daarvan gaat mijn voorkeur uit naar de middelste. In een grotere populatie zouden de meeste planten waarschijnlijk gemiddeld hoog zijn, dus dat is waarschijnlijk ook het fenotype met de meeste gewenste eigenschappen volgens de breeder van deze Do Si Dos. Maar ik ben er nog niet helemaal zeker van; over dus naar de blaadjes en de kroon van de plantjes.

Qua blaadjes lijken de drie plantjes erg op elkaar. De kleur is goed en de vorm van de bladeren is bij alledrie de plantjes min of meer hetzelfde. Ze zouden iets verder omhoog mogen staan, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met de iets te hoge temperatuur van het water. Afgaand op de blaadjes blijf ik bij mijn keuze, het wordt niet het grootste en ook niet het kleinste plantje maar de middelste. Door naar de wortels…

Wortels vergelijken

De wortels versterken mij in mijn keuze voor de middelgrote Do Si Dos zaailing. Het grootste plantje heeft een lange wortel maar het is eigenlijk alleen de penwortel die goed ontwikkeld is tot nu toe. Bij het kleinste plantje is dat helemaal het geval. De wortels van het middelste plantje zijn dan ook het beste ontwikkeld. Er is een mooie penwortel maar er groeien ook meerdere vertakkingen uit het netpotje.

Alles bij elkaar geteld, gewikt en gewogen, kies ik er voor om de middelgrote zaailing te houden en de andere twee weg te doen. De komende maanden zullen we zien of dat een goede keus is.

pH- en EC-waarde

De eerste week hebben de zaailingen een EC waarde van 1,5 en een pH- waarde van 6,4 gehad. Die pH- waarde lijkt erg hoog maar is aan te raden in het begin, omdat je hiermee een calcium en magnesium tekort voorkomt. Calcium en magnesium worden namelijk pas opgenomen bij een pH-waarde van 6,4 of wat hoger.

Nu de keuze echter gemaakt is en ik met het ene plantje verder ga, mag het plantje wel wat meer stikstof om te groeien. Ik heb de pH-waarde daarom omlaag gebracht naar 5,8, en dat is de ideale pH-waarde voor wietplanten in hydrosystemen. Daarnaast heb ik de EC-waarde naar 1,6 verhoogd, en ook heb ik wat meer water in het systeem gedaan, zodat het wat minder snel opwarmt als de lampen aan gaan.

Volgende week meer… Tot dan!
Dokter Groen

(advertentie)