(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De wereldmarkt voor legale cannabis, hoofdzakelijk nog medicinale wiet overigens, wordt beheerst door Noord-Amerika, enkele Europese landen (Nederland inbegrepen) en vooruit Australië en Israël. Maar als het aan de machthebbers in Zimbabwe ligt, gaat dat land snel meedoen in de vaart der volkeren. Liefst 57 binnen- en buitenlandse partijen kregen van de overheid een licentie om in het Afrikaanse land cannabis te gaan telen.

Roken is uit, dus in de wiet

‘The best time to invest in Zimbabwe is now!’ Aldus de slogan van het Zimbabwe Investment and Development Agency ofwel ZIDA. En dat zal nodig zijn ook, want onder het bewind van de inmiddels overleden Robert Mugaba – die het land leidde van 1980 tot 2017 – verviel de ooit zo welvarende landbouwnatie tot de bedelstaf. En dan komt wiet kweken en verkopen natuurlijk al snel in beeld, het spul wil daar namelijk nogal vanzelf groeien het hele subtropische jaar door.

Daar komt bij dat de tabakshandel, nu nog het nummer 1 gewas in Zimbabwe in het land met krap 15 miljoen inwoners, op zijn retour is omdat roken op zijn retour is. Vervanging van ongezonde tabak door gezonde, medicinale wiet dus.

57 partijen gaan legaal mediwiet kweken

ZIDA in een persverklaring over de nieuwe landbouwkoers van Zimbabwe: ‘Wij hebben 57 investeerders gelicenseerd voor medicinale cannabisproductie uit Duitsland, Zwitserland, Canada, evenals sommige lokale spelers. Bedrijven krijgen een vergunning voor de teelt en het verwerken van medicinale cannabis en zij bezitten 100% van hun investering.’

Die laatste opmerking is natuurlijk bedoeld om huiverige investeerders – die Zimbabwe net als wij vooral kennen van armoede, hongersnood, geweld en burgeroorlog – over de streep te trekken met de belofte dat het nu allemaal pais en vree is in het land en ze de winst zelf mogen houden. Uiteraard wel na aftrek van de kosten voor licenties en belastingen. Tot nu toe was de beperkte legale teelt volledig in handen van staatsbedrijven.

Om je een idee te geven, dit zijn de voorwaarden om legaal cannabis te kweken van ZIDA:

Nog dit jaar moet de kassa gaan rinkelen

Volgens ZIDA is de productie al begonnen zelfs bij ‘sommige van de boerderijen die verspreid liggen over het land’. Het toezicht op de spiksplinternieuwe cannabisindustrie gebeurt door het Ministerie van Land, ZIDA en de Medicines Control Authority van Zimbabwe. Daarbij is een van de doelstellingen dat ‘de kwaliteit van de geïmporteerde zaden tegemoet komt aan de reguleringseisen’.

Volgens weer een ander ministerie, dat van Financiën, moet de wiethandel direct al flink geld in het vrijwel lege overheidslaatje brengen; nog dit jaar verwacht men een opbrengst van 1,25 miljard dollar! Of die wensdroom uitkomt, wie zal het zeggen?

Maar dat wiet wel wil groeien op de vruchtbare landbouwgronden van weleer in Zimbabwe staat als een paal boven water. We houden ze in het snotje die grootste tabaksproducent van Afrika…

[openingsfoto: CECIL BO DZWOWA/Shutterstock]
(advertenties)