(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Werk en privé gescheiden houden, daar houden wij wel van in het westen. Maar voor mensen uit pak ‘m beet Vietnam, China of Albanië gelden vaak andere regels. Met name in Groot-Brittannië spreekt men al over moderne slavernij als er weer eens illegalen worden aangetroffen die 24/7 op een illegaal wiethok verblijven. Maar wij mogen gerust een woordje meespreken lijkt het, check deze actuele zaak in Limburg maar eens.

Wietslavernij is geen fabeltje

Wietslaven. Ze bestaan echt, ook al ‘vieren’ wij in bijvoorbeeld dit land al jaren de afschaffing van de slavernij. Met name wanhopige migranten uit de armste landen in Azië worden vaak met mooie beloften door mensensmokkelaars erin geluisd, voor duizenden dollars naar het westen getransporteerd en eindigen als werknemers-zonder-paspoort op illegale wietkwekerijen – zogenaamd om de schuld terug te betalen.

Een paar voorbeelden uit ons eigen CNNBS-archief:

Slapen op je werk

Snel over naar Sittard in eigen land, want daar in Limburg ontmantelde de politie afgelopen vrijdagochtend een wietkwekerij in een bedrijfspand aan de Nusterweg. Niet bepaald eentje voor eigen persoonlijke consumptie, want er weren ruim 1.100 wietplanten geteld door Oom Agent, die van licht (en warmte) werden voorzien door liefst 100 kweeklampen. Geen wonder dat de extreme stroomafname in het snotje liep bij een netmeting van Enexis.

Dit was iets te veel van het goede voor Enexis, dat dankzij een netmeting de politie op het spoor zette van 1.100 wietplanten…

Dat is allemaal niet echt schokkend, maar er werd dus ook een slaapverblijf met twee bedden aangetroffen op de plantage. Eén daarvan werd wellicht beslapen door de jonge gast die in de boeien werd geslagen: een 21-jarige Albanees.

Hoe zit dat nou met die Albanezen?

Albanië… was daar al niet eerder iets mee in Limburg? Jazeker, de politie meldt zelf dat zij deze kwekerij in Sittard op het spoor is gekomen door ‘een vergelijkbare zaak in Maastricht’. We citeren onze wetshandhavers nu: ‘Op 3 april 2021 is op de Dorpsstraat een hennepkwekerij met ruim 1600 planten aangetroffen. De huurder van dit pand, bleek ook de huurder van de bedrijfsruimte in Sittard te zijn. Deze huurder, een 42-jarige man uit Albanië, is vandaag in Heerlen aangehouden.’

Wonen en werken op de plantage… het gebeurt ook in Nederland

De regionale nieuwssite 1Limburg meldt over de zaak dat Zuid-Limburg en met name Geleen en omgeving ‘bekend terrein is voor Albanezen’. Een drugsnetwerk verdiende naar verluidt miljoenen euro’s met de wietteelt in het bronsgroen eikenhout. ‘Het geld kon in eigen land worden witgewassen. Het drugsnetwerk investeerde daar in dure auto’s en vastgoed’, aldus de site.

Of het hier om echte wietslaven gaat is een vraag die (nog) niet met zekerheid te beantwoorden is, maar duidelijk is wel dat er ook in Nederland geslapen wordt tussen de wietplanten door mensen die als ze niet slapen met die wietplanten bezig zijn…

(advertenties)