(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vietnamezen zitten tegenwoordig niet alleen meer in loempia’s maar ook in de wietteelt. Met name in landen als Tsjechië en Groot-Brittannië vormen ze een factor van belang. Helaas nemen de Vietnamezen het met de werkomstandigheden niet zo nauw, zoals blijkt uit dit voorval in Rochdale. Daar werden drie minderjarige illegalen maandenlang tegen hun wil vastgehouden, om op de plantage als slaven te worden ingezet!

Slavernij in Europa anno 2019

Je hoort wel vaker verhalen over wietslaven, maar je bent dan toch meestal geneigd om dat af te doen als fantasievolle anti-wiet propaganda van war on drugs liefhebbende autoriteiten. Het zal niet voor het eerst zijn ook, dat ze desinformatie over onze geliefde plant verspreiden. En slaven in het welvarende Europa anno 2019, kom op zeg!

Maar deze week werden we dan toch met de neus op de harde, redelijk gruwelijke feiten gedrukt. Agenten van de Greater Manchester Police vielen maandag op een industrieterrein in Rochdale een vervallen pand binnen waar een wietkwekerij in was gevestigd.

Ze troffen er naast wietplanten met een geschatte oogstwaarde van 850.000 Britse pond (985.000 euro) ook drie Vietnamese jongeren aan, in de leeftijd van 15 tot 17 jaar. Drie wietslaven om correct te zijn…

Mensensmokkel en wietdwangarbeid

Volgens de politie suggereren eerste verhoren van de drie minderjarige Vietnamezen dat zij vanuit Vietnam naar Groot-Brittannië zijn gesmokkeld, om in Rochdale ‘crimineel geëxploiteerd’ te worden en wel door voor de wietplanten te zorgen.

De drie moderne slaven werden aangetroffen onder ‘armoedige omstandigheden’, aldus de autoriteiten, met slechts drie matrassen op de grond om op te slapen. Ook gaat men er van uit dat de drie kinderen al een aantal maanden in de cannabis farm aan Livsey Street woonden. Volgens de politie waren er ‘maatregelen genomen door degenen die de jongeren uitbuitten om zich ervan te verzekeren dat ze niet in staat waren het pand te verlaten’.

Mensonterende toestanden

Het is niet bekendgemaakt of het om jongens of meisjes gaat. De drie bevrijde wietslaven worden momenteel opgevangen door agenten van het child criminal exploitation team van de politie in Manchester en door sociale werkers in Rochdale.

Er zijn verder nog geen arrestaties verricht, vandaar dat de politie ook om tips van het publiek vraagt over de gewetenloze exploitanten die achter deze wietkwekerij zitten. Op de foto’s die de autoriteiten hebben vrijgegeven van de plantage zie je mensonterende toestanden, zoals karton dat als slaapkussen wordt gebruikt en kleren die aan stroomdraden hangen te drogen boven chemicaliën. Het is onbekend of de drie Vietnamese jongeren konden beschikken over warm water en verwarming in het vervallen bedrijfspand.

Misselijkmakend

Challenger and vulnerability officer Philip Key van de Greater Manchester Police: “Het aanpakken van de exploitatie van kinderen is een prioriteit voor de politie en we zullen alles doen wat in onze macht ligt om de verantwoordelijken te vinden en ze op te sluiten. Kwetsbare kinderen misbruiken voor crimineel gewin is misselijkmakend.”

(advertenties)