(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het blijft aanmodderen met dat gedoogbeleid in Nederland. Wat mag wel, wat mag niet en wat mag soms een beetje? Zelfs de mensen die ervoor hebben gestudeerd en met ons belastinggeld worden betaald om de wet te handhaven, weten het soms niet meer. Neem de Politie Heerlen. Die beweert glashard dat je niet eens meer 0 tot 5 gram wiet op zak mag hebben!

Vijf wietplanten

Meestal dissen we de politieman of -vrouw hier op deze website als die weer eens ergens een tot vijf wietplanten uit de grond of pot trekt, zich daarbij beroepend op de krakkemikkige Opiumwet. Daar staat sinds 1976 iets in over het gedogen van maximaal 5 wietplanten. Hetgeen in de praktijk betekent dat iedere politieman/vrouw te allen tijde kan besluiten om jou eens goed te zieken en je je plantjes af kan nemen.

Want gedogen betekent nu eenmaal volstrekte willekeur; zolang je niet gepakt wordt mag het en anders niet. Of meestal niet, het ligt er eigenlijk maar aan wie er aan de deur klopt in een blauw uniform…

Vijf gram wiet

Maar goed, dat gaat nog om wietplanten. En als je een beetje je best doet en het weer is aardig dan kan je van één buitenwietplant makkelijk meer dan 50 gram oogsten (binnen trouwens ook wel hoor). Tel je de oogst van 5 planten bij elkaar op, dan zit je dus altijd wel boven de wettelijk toegestane hoeveelheid voor persoonlijke consumptie van 5 gram. Eveneens de wettelijk toegestane hoeveelheid wiet die een consument in de coffeeshop in één koop mag aanschaffen.

Ho. Wacht even! Hoezo toegestane hoeveelheid? Ook die zekerheid die we tot nu toe hadden – dat de politie/gemeente/justitie ons met rust laat zolang we niet meer dan 5 gram cannabis op zak hebben of in huis hebben liggen – blijkt ineens onzeker. In Heerlen dan toch in ieder geval. Watskeburt?

30 zakjes wiet, maar daarom gaat het (ons) niet

Het gaat allemaal om een wiet-bust van de politie in Limburg afgelopen dinsdag, die overigens stomtoevallig tijdens een verkeerscontrole tot stand kwam. Een ongelukkig automobilist werd daarbij gepakt met 30 zakjes wiet. Wellicht een koerier voor een coffeeshop, of een straatdealer op weg naar het werk… wie zal het zeggen?

Dat de ongelukkige zijn handel moest inleveren, dat snappen we nog wel. Immers, 30 x enkele grammen is sowieso veel meer dan de toegestane 5 gram die de wet ons als cannabis consument toestaat. Maar dan lezen we op Facebook de verklaring van de politie over deze vangst en dan zien we tot onze stomme verbazing dit:

Uitkijken daar in Heerlen als je net in de coffeeshop bent geweest, een bonzai-wietboompje hebt geoogst of thuis Netflixend op de bank hangend denkt dat je nu gerust een lekker een jointje kan draaien van je vijf veilige gedoog-grammetjes wiet… Niet dus!

(advertenties)