(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Heb jij je ook altijd al afgevraagd wat voor geluid je wietplant maakt? Nu kan je in ‘Sticky Situations’ voor het eerst een muzieksong horen waarin echte geluiden van een wietplant zijn verwerkt, dankzij een speciale techniek genaamd MIDI Sprout. En de track is sowieso al een lekkere, geproduceerd door FrancisGotHeat, die we o.a. kennen van zijn werk met Drake!

Het geluid van  wiet

Hoe klinkt wiet? Lange tijd zou je bij het stellen van die vraag zijn weggezet als een iets té stonede mafketel. Maar de technologie staat niet stil en ter gelegenheid van 1 jaar legale wiet in Canada is afgelopen week de eerste commerciële muzieksong gedropt met daarin geluiden van een wietplant!

‘Sticky Situation’ heet die nu al legendarische track, uitgevoerd door anders, FrancisGotHeat ft. Rich The Kid. Mede mogelijk gemaakt dankzij (daar heb je ‘m weer) Snoop Dogg en het cannabis mediaplatform MerryJane van Ted Chung, die hiervoor samenwerkten met eOne Music.

Producer FrancisGotHeat (Drake, Roy Woods, Bryson Tiller) en R&B zanger anders komen allebei uit Toronto, Canada… vandaar dit bijzondere muzikale eerbetoon aan de wiet(plant) ter gelegenheid van één jaar legalisering in hun thuisland. Rapper Rich The Kid komt dan weer uit Los Angeles, waar recreatieve wiet ook al sinds een ruim een jaar legaal is.

MIDI sprout en PlantWave

Dat we van dit unieke geluid kunnen genieten, is dus te danken aan de MIDI Sprout techniek. Die kan jij trouwens ook zelf voor een prikkie in huis halen, omdat ie gewoon in de App-store te koop is. En als je dan 2 sondes aan je cactus, bananen- of wietplant hookt en op je laptop aansluit kan je horen wat die te vertellen heeft! Koppel je de elektrodes aan een synthesizer, dan kan je muziek maken. Nou ja, met MIDI Sprout kan je dus PlantWave maken, snap je?

Kijk anders eerst even naar deze video, daarin leggen de makers het zelf uit:

Matrix-achtige videoclip

Lekkere new age-achtig shizzle hè? Maar de bedenkers werden al vanaf dag 1 nadat ze hun vinding in 2014 via een Kickstarter-campagne wereldkundig hadden gemaakt overstelpt met vragen van wietconsumenten. Die smeekten of ze alsjeblieft een wietplant aan hun nieuwe technologie wilden hangen?

Welnu, dat is nu dus gebeurd. Er werden zogeheten krokodillenklemmetjes aan de bladeren van een wietplant gehangen. Om specifiek te zijn aan die van een Sticky Situation strain, weet je gelijk hoe anders, FrancisGotHeat ft. Rich The Kid aan hun titel zijn gekomen. Die ‘alligator’ clips vertalen de real-time elektrische stromingen naar MIDI-muzieknoten.

Producer FrancisGotHeat gebruikte die ‘new age-geluiden’ van de wietplant en converteerde ze in instrumenten als piano, synthesizer en blazers waarna er uiteindelijk een lekkere contemporary urban pop song uitrolde. Regisseur Elliot Clancy Osberg maakte er vervolgens een puntgave, donkere clip bij. Hij doet ons af en toe aan de Matrix-films denken, maar oordeel – en luister – vooral zelf naar ’s werelds eerste muziektrack featuring een wietplant!

(advertenties)