(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Mooi nieuws uit Italië: de juridische commissie van het parlement heeft woensdag een nieuwe cannabiswet goedgekeurd. Daarin wordt onder andere de thuisteelt van 4 wietplanten toegestaan. Italië schaart zich daarmee in een heel klein groepje Europese landen waar je zorgeloos je eigen wietje kan verbouwen: Tsjechië en Spanje zijn de enige andere verstandige naties, want daar mag je zelfs 5 dames groot brengen zonder overheidsingrijpen. 

Compromis tussen rechts en vooral links

Uiteraard was de stemming in het Italiaanse parlement niet eenduidig; de rechtse rakkers zoals Lega, Fratelli d’Italia, Coraggio Italia en Forza Italia zijn tegen, de linkse rakkers PD (Partito Democratico), M5s (MoVimento 5 Stelle ofwel de Vijfsterrenbeweging), Liberi e Uguali en +Europa zijn voor. Italia Viva onthield zich van een oordeel over de herziene wietwet.

Gek genoeg is de nieuwe wet wel een soort van compromis tussen drie eerdere voorstellen van de Lega enerzijds en de Vijfsterrenbeweging en +Europa anderzijds. Het is met name parlementariër Riccardo Magi van laatstgenoemde politieke partij die als de architect van de nieuwe cannabiswet wordt gezien.

Uitspraak rechter dwingt politiek tot hervorming

Overigens is het niet helemaal uit vrije wil allemaal wellicht, want net als in Mexico ligt er een uitspraak van het Hooggerechtshof aan ten grondslag. Dat oordeelde in december 2019 dat kleinschalige teelt van wiet legaal is. Het zorgde zowel voor ophef (bij de conservatieve partijen natuurlijk weer) als hoop op verandering, zeker bij de cannabisactivisten in Italië. En zie, nog geen twee jaar later – en dat is snel voor Italianen – is de kogel door de kerk en mag er zonder risico’s thuis gekweekt worden!

Dit mag voortaan gewoon in Italië 🙂 [foto: Jan Havlicek/Shutterstock]

Thuisteelt, taakstraffen en dealen

De belangrijkste punten van de wet: cultivatie van 4 wietplanten thuis voor niet-commercieel eigen gebruik wordt gedecriminaliseerd (zeg maar het voorstadium van legaliseren), de celstraffen voor kleine niet-gewelddadige drugsgerelateerde misdrijven worden omgezet in taakstraffen en – let op nu – de straf voor het dealen, smokkelen en verkopen van wiet aan minderjarigen gaat OMHOOG van 6 naar 10 jaar gevangenisstraf.

Maar goed, laten we niet de kniesoor uithangen. Na de legalisering van hennep in 2016 is dit toch maar mooi een stap voorwaarts voor Italiaanse home growers waarvan wij onnozele Nederlanders (en Belgen) alleen nog maar kunnen dromen…

[openingsfoto: Poring Studio/Shutterstock]
(advertenties)