(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In Canada is wiet nu al bijna drie jaar legaal. Maar de legalisering heeft beslist nog geen einde gemaakt aan de illegale praktijken van weleer. En dan praten we in dit geval in Northumberland County – dat aan Lake Ontario ligt, pal tegenover de VS – niet over een paar miezerige plantjes ook!

Once you go black…

Het grootschalig commercieel en illegaal wiet kweken blijkt dus lastig uit te roeien in zowel Canada als de VS. Vorige week nog schreven we over een broodkweker die in de Amerikaanse staat Oregon – waar cannabis al zes jaar legaal is – een handeltje van 50 miljoen dollar runde, en deze week is het dik prijs in buurland Canada.

LEES OOKWiet is legaal in Oregon, maar dit is een illegale kwekerij van $50 miljoen!

Vrijdag 10 september rukten agenten van de Northumberland OPP (dat laatste staat voor Ontario Provincial Police trouwens) uit om zo’n megakwekerij die geen belasting betaalt te slopen. En passant werden er ook vijf mensen voor opgepakt.

Cannabis Act

Net als vorige week in Oregon gaat het ook hier weer niet om wat hobbywerk in de marge om de schoonmaakster zwart te kunnen betalen. De politie voerde een inval uit op basis van het overtreden van de ‘Cannabis Act’, de reguleringswet in Canada.

Ze togen naar een perceel aan Telephone Road, ten noorden van het plaatsje Colborne in Alnwick-Haldimand Township. Dat ligt in de provincie Ontario op spreekwoordelijke afstand van de Amerikaanse staat New York en dus heel de VS eigenlijk. Maar ook voor Canadezen blijft zwarte wiet aantrekkelijk, vandaar wellicht dat er ook hier duizenden planten stonden.

35 miljoen aan zwarte wiet

Laten we anders maar eens opsommen wat de autoriteiten aan illegale zaken in beslag nam, goed voor een handelswaarde van 35 miljoen dollar volgens hen.

  • 6.281 wietplanten ($6,2 miljoen)
  • 6.617 wietstekken ($6,6 miljoen)
  • 2.184 kilo geoogste wiettoppen ($21,8 miljoen)
  • 998 kilo ‘cannabis shake’ ofwel kleine topjes/gruis ($498.300)
  • een vlamnieuwe Ford F150 pickup truck uit 2021
  • een Case skid steer ofwel een bulldozer
  • $8.200 in contanten

Vijf mannen zijn ook de sjaak

De politieagenten van de Northumberland OPP kregen voor deze monsterklus trouwens extra handjes erbij van het Joint Forces Cannabis Enforcement Team, de Northumberland en Peterborough Community Street Crime Units  en het Central Region Emergency Response Team.

Samen slaagden ze erin om de hele wietplantage inclusief toebehoren te slopen, maar ook om 5 telers te arresteren. Het gaat om de potfather Adbul Mian (78) en zoon Asif Mian (27) en hun Chinese handlangers Bao Feng (51), Gian Sun 32 en Chuang Zhang (24).

Het vijftal heeft al een afspraak met de rechter ook; op 20 oktober moeten ze zich melden in de rechtbank van Cobourg op beschuldiging van ‘possession of cannabis for the purpose of distribution and cultivating illicit cannabis’.

(advertenties)