(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na twee weken groeien checkt Dokter Groen de wortels van zijn Seriotica’s, en ontdekt hij dat één van de zaailingen er nogal droogjes bijstaat. Gelukkig heeft de kweekdokter uiteindelijk maar één plantje nodig, dus deze jongedame mag – bij wijze van experiment – alvast buiten gaan spelen. 

Twee weken geleden. Nee, exact twee weken geleden, liet ik vier zaden ontkiemen van de nieuwe en nog niet verkrijgbare Seriotica van Serious Seeds. Ik wilde ze zo snel mogelijk in mijn kweekkast en hydrosysteem hebben, dus heb ze daar drie dagen later ingezet. Inmiddels hebben de plantjes wortels gekregen en vond ik het tijd om die eens even goed te bekijken.

Wortels checken

De vier zaailingen zijn de afgelopen week gestaag gegroeid zoals je ziet, dus vroeg ik me af hoe het met de wortels gesteld was. Eén voor één tilde ik de potjes even op om die te bekijken. Met de wortels van twee van de jonge Seriotica’s gaat het top, dus da’s mooi. Dat zijn de twee achterste zaailingen, dus de jongedame in het midden en rechtsachter.

De twee andere plantjes hebben hun wortels echter nog niet in het water hangen, en dat komt omdat de potjes aan de onderkant niet goed nat gebleven zijn. Om te natte wortels te voorkomen had ik het deksel van het systeem waarin de plantjes staan, wat losser op de bak gelegd. Hierdoor wordt de afstand tussen het wateroppervlak wat groter, en dus moeilijker om nat te worden door het opspattende water.

Voor het plantje links vooraan was het verder niet zo’n probleem. Die duikt vandaag of morgen het water wel in. Voor het plantje rechts vooraan is het echter een ander verhaal. Daar waren de aanvankelijke worteltjes inmiddels al een beetje uitgedroogd. Niet allemaal hoor, maar het plantje liep daardoor wel aanmerkelijk achter op de rest. Ik dacht eerst dat het een afwijkend fenotype was met kleinere blaadjes, maar het bleek gewoon aan een gebrek aan water te liggen.

Bloemetje buiten gezet

Hierboven zie je de wortels van de vier plantjes van de beste bovenaan tot de slechts ontwikkelde wortels onderaan. De beste plant staat in het midden, dus die lijkt haar uiteindelijke plaats al te hebben opgeëist. Want zoals je misschien weet bloei ik uiteindelijk toch maar één plant af per kweekronde. Gaandeweg moeten er dus drie afvallen, en de uitgedroogde wortels op de vierde foto hierboven vond ik een goede reden voor afvaller nummer #1.

Ik had de zaailing nog kunnen laten staan en redden maar gezien ik er vier heb, was dat niet nodig. Om het plantje gewoon de prullenbak in te mieteren vond ik echter ook weer zonde. Bij wijze van experiment heb ik het plantje daarom buiten in de tuin gezet. Ik weet dat het nog veel te vroeg en te koud daarvoor is, en dat de dagen nog te kort duren maar ik ben benieuwd of ze het overleeft. Zo ja, dan gaat ze waarschijnlijk ook snel bloeien en daarna wellicht terug in de groeifase. Ik heb dat al eerder meegemaakt, en je kunt er een mooie volle buitenplant aan overhouden als het goed uitpakt.

Nuttige bacteriën

Vorige week vertelde ik ook dat ik van plan was om de silicium toevoeging Silicate van GHE wilde bestellen. Silicium is een veel voorkomend mineraal in aarde, en goede plantversterker. Die bestelling heb ik inmiddels gedaan, en ik heb daar nog wat aan toegevoegd namelijk nuttige micro-organismen. Biologische kwekers gebruiken die veelvuldig, want zij beschermen wortels tegen schimmels en plagen en zetten organisch materiaal effectief om in opneembare voeding.

Voor hydrokwekers is het gebruik van zulke bacteriën echter minder bekend, maar ook hier hebben ze een bewezen nut tegen wortelrot. Het combineert alleen wat lastiger met minerale plantenvoeding. Zolang er nog niet veel wortels groeien, hebben de bacteriën dan ook een biofilter nodig om in een hydrosysteem te kunnen overleven.

Zo’n biofilter kun je maken met een mix van 80% kleikorrels en 20% kokos maar dat ga ik niet doen. In de netpotjes waarin mijn plantjes groeien zit namelijk precies dat: kleikorrels en een Easy Plug. Ik weet niet zeker of het lukt maar ik wil proberen om de bacteriën (Terra Aquatica Trikologic S van GHE) dan ook in de netpotjes te laten groeien. Hiervoor zal ik een kleine hoeveelheid ervan oplossen in water, en dat van onderaf op de kleikorrels spuiten. Hoe dat uitpakt lees je volgende week, want ik heb het spul nu nog niet binnen helaas.

Volgende week meer, tot dan!

Dokter groen

(advertentie)