(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In vergelijking met een week geleden is de Do Si Dos van Dokter Groen weer spectaculair gegroeid. De plant is achteraf dan ook een stuk hoger geworden dan onze kweekdokter hoopte, maar hij heeft gelukkig nog één trucje achter de hand. Met de topvorming gaat het lekker, al zal het nog lang duren voor er geoogst kan worden…

Als madame Do Si Dos volgende week in hetzelfde tempo doorgroeit als de afgelopen week, dan heb ik een probleem. De plant aait de led balken nu al met sommige bladeren maar tot nog toe kon ik de lamp steeds nog een stukje optakelen. De ventilator is inmiddels wel al diep in het bladerdek gezakt, en wordt links en rechts voorbij gegroeid. Afijn, kijk zelf maar want plaatjes zeggen soms meer dan 1000 woorden.

Topvorming & trichomen

Het moge duidelijk zijn dat Do Si Dos een stuk hoger geworden is dan ik hoopte. Normaal gesproken begin ik de bloeifase altijd met een lange donkere periode van 48 tot 72 uur, zodat de bloei snel begint en de strek beperkt blijft. Ik heb dat deze keer niet gedaan, omdat ik me op dat moment zorgen maakte over een tak die onder het bladerdek groeide en daardoor geen licht kreeg en afstierf. Achteraf had ik dat misschien beter wel kunnen doen want dan was mijn plant nu aanzienlijk korter.

Inmiddels krijgen de toppen wel mooi vorm, en heb ik ook al wat trichomen kunnen spotten. Als de groei nu helemaal tot stilstand komt dan gaat het wel goed komen. Anders heb ik nog één trucje achter de hand maar dat hoor je dan wel, mocht het zover komen… Toppen afknippen of supercroppen ga ik in ieder geval niet doen. Daarvoor zijn ze veel te mooi!

Laserthermometer + combimeter met sensor

Vorige week heb ik het ook over de VPD gehad. De dampdrukdeficit oftewel het evenwicht tussen temperatuur en luchtvochtigheid. Ik miste echter de apparatuur om goed in het bladerdek te kunnen meten, en beloofde dat ik die voor deze week in huis zou halen. Dus ben ik even langs detuinsmurf.nl gesurfd voor een thermometer en luchtvochtigheidsmeter met externe sensor, en heb ik via Bol.com een laserthermometer besteld.

De laserthermometer is erg handig alleen heb ik door de krapte in de kast geen ruimte over om de combimeter goed te plaatsen. Natuurlijk heb ik wel meteen even met de infrarood thermometer gespeeld en staat er onderin de kast nog steeds mijn oude combimeter. De luchtvochtigheid is rond de 65% en de bladtemperatuur bovenin de kast is ongeveer 23 graden. Geen reden tot paniek dus, en nog steeds in het groen op de bekende VPD-kaart.

Qua water en voeding draai ik nog steeds met dezelfde tank. Ik heb dus niets ververst maar alleen steeds aangevuld met water en voeding. De pH-waarde probeer ik zoveel mogelijk op 5,8 te houden en de EC-waarde is nu 2,2.

Volgende week zal wel blijken dat ik mijn trucje toch moet uitvoeren om te voorkomen dat de plant helemaal in de lamp groeit. Wat dat trucje is laat ik nog even in het midden want misschien is het toch niet nodig. Ik ben benieuwd, jij ook..?

Dokter Groen

(advertentie)