(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Dokter Groens kweekkast staat een happy Do Si Dos die blaakt van gezondheid. De plant is ontzettend dichtbegroeid en maakt monsterbladeren aan, maar zit zichzelf ook een beetje in de weg. Daardoor heeft ze zelfs haar eigen hoofdstam gespleten. Wat zou onze kweekdokter daarover te zeggen hebben?

Na de eerste week op 12/12 is mijn Do Si Dos flink gegroeid. Gelukkig maar want ze heeft deze week ook haar twee grootste hoofdstammen verloren. Hoe ze dat voor elkaar gekregen heeft vertel ik je zo. Eerst het goede nieuws, want toen ik vorige week één van de takken slap zag hangen vreesde ik wortelrot. Maar gelukkig is er niets aan de hand met de wortels, en blaakt mevrouw Do Si Dos van gezondheid. Kijk maar eens hoe ik haar gisteravond aantrof.

Oeps, gespleten!

Terwijl de G-Bars vanaf het begin toch op een meter hoogte boven de plant heeft gehangen, is ze toch een zeer compacte en lage struik geworden. Onder het bladerdek is het ontzettend dichtbegroeid, en bevechten de takken en bladeren elkaar voor een beetje ruimte. Net als wij allemaal soms, zit mevrouw Do Si Dos zichzelf misschien wel een beetje in de weg.

Hier en daar pluk ik daarom af en toe een blad of alvast een takje weg dat de plant naar mijn idee meer kwaad dan goed doet. En daarbij zag ik van de week dat de hoofdstam bij de bovenste node gespleten was. De twee uitlopers daarboven waren de grootsten van de hele plant. Ze leefden nog wel maar ik heb ze uit voorzorg afgeknipt. Met zo’n gespleten stam zouden ze later moeite hebben om rechtop te blijven, en ik wilde ook niet het risico nemen dat de stam nog verder zou splijten.

Mijn groene vingers hebben trouwens niets met de scheur in de stam te maken, dat heeft de plant helemaal zelf gedaan. Beide uitlopers waren met met een zijtak onder het scrogrek blijven hangen, waardoor de stam niet meer verder kon groeien. Uiteindelijk is de druk op de stam te hoog geworden, en zo is de stam gespleten. Ik ben daar trouwens helemaal niet zo rouwig om, want de twee hoofdtakken lagen toch al wat te ver voor. Nu ze uit de weg zijn, kunnen de rest van de takken wat gelijkmatiger opgroeien. Dat bladerdek vult zich vanzelf wel weer, en bij hydrokweken gaat dat razendsnel!

Happy plant, happy kweker

Hoewel ze zichzelf qua ruimte misschien een beetje in de weg zit, is deze Do Si Dos aan het enorme blad hierboven te zien echt wel happy. Ik denk dat het blad van punt tot punt wel 40 centimeter breed is, en dat is zeker het werk van het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem. In het systeem heeft de plant het gewoon heel goed. Ze heeft altijd genoeg water en kan in eigen tempo naar hartelust voeding opnemen. Dat resulteert in een gezonde en vooral hele happy plant. En mij in een happy kweker, want het systeem neemt me ook nog eens een hoop werk uit handen.

Het voedingswater vul ik om de dag ongeveer bij met wat schoon water en soms voeding. Elke dag check ik even de pH- en EC-waarde maar die zijn meestal wel in orde. Gisteren vond ik alleen de groeipunten wat aan de lichte kant, wat zou kunnen betekenen dat ze wat meer calcium/magnesium nodig hebben. De pH- en EC-waarden waren op dat moment 6,0 en 2,0 dus op zich wel prima, alleen qua pH-waarde wat te laag voor de opname van calcium/magnesium.

Door de pH-waarde even tijdelijk op te voeren naar 6,4 geef ik de plant de kans om wat calcium/magnesium op te nemen. Hiervoor gebruik ik geen pH-plus maar gewoon wat vers kraanwater. Eerst tap ik een emmertje van 4 liter water af en vervolgens top ik het systeem weer af met in dit geval ongeveer 6 liter water.
Om de EC-waarde op peil te houden voeg ik hier nog 3 milliliter Cal/Mag van Mills en 9 milliliter FloraGro, 9 milliliter FloraMicro en 6 milliliter FloraBloom. Deze hydrovoeding van General Hydroponics Europe wordt ook meegeleverd met de Dokter Groen Special.

Vanmorgen heb ik de pH- en EC-waarde nog even gecontroleerd. De pH was 6,4 en de EC-waarde stond op 2,2. Vanmiddag zal ik de pH-waarde weer terugbrengen naar 5,8, zodat de plant weer met volle teugen van haar voeding kan genieten.

 

Dokter Groen

(advertentie)