(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De twee Do Si Dos planten zitten elkaar in de weg, dus Dokter Groen hakt de knoop door en kiest één uitverkoren plant om mee door te gaan. Deze is getopt en begint al lekker uit te lopen en kan daarom al bijna gescrogd worden. De pH-, EC- en VPD-waarde worden goed in de gaten gehouden.

Het was lastig maar ik moest deze week kiezen met welke Do Si Dos ik deze ronde verder ga. De twee dames zijn weer behoorlijk gegroeid en begonnen elkaar al in de weg te zitten. De wortels werden ook alweer dermate groot dat ze in elkaar begonnen te groeien en ik de planten dus ook niet meer van plaats zou kunnen verwisselen.

Ik vond het met name een lastige keus omdat ik eerder verkeerd had gekozen en daardoor opnieuw moest beginnen. Dat niet alleen maar de mooiste plant heeft een stekblokje dat wat lager zit, en dus is er een risico dat dat stekblokje toch wat te laag zit en later voor problemen gaat zorgen. Dat is de plant die vorige week nog links vooraan stond; ik heb haar een paar dagen geleden alvast in het midden gezet. Inmiddels staat ze daar in haar eentje in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem dus je raadt het al; dit is toch de uitverkoren Do Si Dos geworden.

Scroggen

Zoals je hierboven ziet heeft mevrouw de uitverkoren Do Si Dos mooie witte wortels. Ter voorbereiding op het scroggen had ik beide planten afgelopen maandag alvast getopt. Hoe ik dat met zo min mogelijk stress voor de plant doe kun je teruglezen in dit verslag van vier weken geleden. Ik vond het een beetje overdreven om dat vandaag nog eens uit te leggen.

Na het toppen zijn de zijtakken al wat uitgelopen, al worden ze nog wat in de schaduw gehouden van een paar enorme schutbladeren. Om ze wat meer licht te geven frommel ik de zijtakken voorzichtig boven deze grote schutbladeren. Zo zullen ze verder omhoog groeien zodat ik ze langs het scrogrek in de breedte kan laten groeien. Ik heb het scrogrek daarom ook alvast in de Dokter Groen Special gemonteerd. Zodra de takken erdoorheen groeien kan het scroggen beginnen.

Watermanagement

Op de foto’s zie je dat de bladeren wat naar beneden wijzen. Dit komt aan de ene kant omdat de foto’s zijn gemaakt vlak voordat de G-Bars LED kweeklamp uit ging, na 17 uur fotosynthese dus. Daarnaast was het water vanmorgen 22,2 graden, en dus wat te warm. Normaal gesproken blijft de watertemperatuur wel onder de 21 graden, maar ik was gisteravond vergeten om de verwarming uit te doen.

Bij hydrokweken, en zeker bij het kweken op voedingswater zonder medium is het belangrijk om de watertemperatuur onder de 21 graden te houden

Bij hydrokweken, en zeker bij het kweken op voedingswater zonder medium is het belangrijk om de watertemperatuur onder de 21 graden te houden. Daarboven kan het water namelijk niet genoeg zuurstof vasthouden, en dat vergroot het risico op wortelrot. Kort een te hoge temperatuur is niet meteen een probleem maar ik heb het toch maar meteen even opgelost door een deel van het water te verversen.

Daarvoor heb ik eerst vier liter voedingswater afgetapt en het systeem vervolgens aangevuld met ongeveer 6 liter schoon en koud kraanwater. Dit heeft de pH-waarde verhoogd van 5,9 naar 6,4 en de EC-waarde verlaagd van 2,0 naar 1,6. Dit heb ik even zo gelaten en breng ik vanmiddag of morgenochtend terug naar een pH-waarde van 5,8 en een EC-waarde van 2,0. Door de tijdelijke hogere pH-waarde kan de plant wat calcium en magnesium opnemen en de lagere EC-waarde stimuleert de strek/groei in de hoogte.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Zoals ik eerder had aangegeven zou ik deze ronde wat meer op de temperatuur en de luchtvochtigheid letten. Ik wil de dampdrukdeficit (VPD) namelijk zo veel mogelijk in het groen houden volgens deze VPD-kaart voor wietplanten. Nou heb ik helaas geen luchtontvochtiger en kun je de temperatuur en luchtvochtigheid moeilijk beïnvloeden in een kleine kweekruimte. Maar de bakjes met water om de luchtvochtigheid te verhogen kunnen wel weg, nu de plant zelf wat meer vocht verdampt.

De temperatuur is rond de 25 graden en de luchtvochtigheid om en nabij de 70% en dat is helemaal perfect volgens de VPD-kaart. De bijbehorende VPD-waarde is ongeveer 9 en voor groeiende wietplanten wordt een VPD-waarde tussen 7 en 10 aangeraden.

Nou, dat was het denk ik wel voor deze week. Ik heb nu dus geen keuzestress meer want ik heb de knoop doorgehakt en een van mijn planten weg gedaan. De plant is getopt en het scrogrek geïnstalleerd. Het water is op temperatuur en de VPD-waarde is helemaal goed. Daarmee moet mijn plantje de week wel doorkomen, dus tot de volgende!

Dokter Groen

(advertentie)