(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Haastige spoed is zelden goed maar na een noodgedwongen pitstop door stamrot, is Dokter Groen natuurlijk wel meteen opnieuw begonnen. Deze keer met extra voorzorgsmaatregelen want hij wil de kweek niet nog eens onderbreken. Twee nieuwe Do Si Dos plantjes staan alweer in de Dokter Groen Special en maken het goed. 

Als je mijn kweekverslag van vorige week gelezen of alleen maar gezien hebt, dan weet je dat ik mijn kweek moest afbreken door stamrot. Een zware teleurstelling natuurlijk, en een die ik liever niet nog eens meemaak. Met de nieuwe zaailingen ben ik dan ook extra voorzichtig, en ook zal ik de twee plantjes allebei zo lang mogelijk in leven houden, zodat ik een backup heb in geval van nood. Helaas heb ik dat met de vorige drie plantjes niet gedaan, zodat ik weer van onderaf moest beginnen.

Yes! Wortels

Na het ontkiemen van twee nieuwe Do Si Dos zaadjes heeft het bijna de hele week geduurd voordat de eerste wortels onder uit de netpotjes kwamen. Ik begon me alweer een beetje zorgen te maken; zo’n gevalletje stamrot maakt je er niet zekerder op kan ik je vertellen… Maar gelukkig kon ik de plantjes zondag toch in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem zetten; ze hadden toen allebei een klein eerste worteltje.

Vanaf het moment dat wietplantjes in het hydrosysteem gezet worden, gaat het meestal ook een stuk sneller met de worteltjes omdat ze van onderaf nat gehouden worden. Inmiddels hebben ze dan ook beide al een stuk of vier witte wortels om water en voeding mee op te nemen. Een van de twee plantjes is al iets verder dan de ander, maar dat is het plantje die ik vorige week wat dieper in het potje moest zetten. Ze is daardoor goed hersteld maar omdat het steenwol blokje wat lager zit wordt die ook eerder nat, en dat wil ik niet.

Mijn voorkeur gaat daarom uit naar het kleinste plantje in het midden van de kweekkast. Maar zogezegd hou ik beiden voorlopig nog in leven. De pH-waarde had ik tot nu toe nog niet aangepast. Deze was vanmorgen 7,1 en heb ik daarom verlaagd naar 5,7 met wat pH-min van Plagron.

Hou je stam droog

Nee dit is geen dubbelzinnige opmerking maar een serieus advies voor DWC en andere hydrokwekers. Hoewel ik er niet zeker van ben of dat bij mij ook de oorzaak van de stamrot was, kan een steenwol blokje dat te lang nat blijft stamrot wel veroorzaken.

Vandaar dat ik mijn plantjes deze keer ook in dubbele netpotjes heb gezet. De openingen in de netpotjes zijn daarnaast ook wat grof en op deze manier vang ik twee vliegen in één klap. De plantjes komen wat hoger in het systeem te staan waardoor de steenwol blokjes lekker droog blijven, én mijn kleikorrels netjes in de potjes blijven. Nieuwe netpotjes kosten maar €5,- voor tien stuks, en bieden daarmee een eenvoudige en voordelige extra zekerheid om je stam droog te houden, tip van Flip!
De watertemperatuur is nu ook wat beter, en blijft mooi onder de 21 graden.

Vapour pressure deficit (VPD)

Hoewel mijn kweek door de stamrot pas net opnieuw begonnen is, wil ik deze ronde wat meer rekening met het klimaat in de kweekkast houden. Voorgaande rondes heb ik dat niet gedaan, en die waren qua opbrengst ook zeer succesvol. Maar het kan misschien nog beter door deze keer wél rekening te houden met de dampdrukdeficit. De VPD-waarde geeft het verschil tussen de luchtvochtigheid en de maximale luchtvochtigheid aan, en geeft je een richtlijn voor de luchtvochtigheid en de temperatuur in de kast. Als je er meer over wil weten, lees dan dit artikel op CNNBS maar eens door.

Vanmorgen (vlak voordat de G-Bars LED kweeklamp uit ging) zag ik dat de luchtvochtigheid met 44% wat laag was. De temperatuur daarbij was 25,8 graden Celsius wat op zich prima is. In voorgaande rondes had ik dit gewoon zo gelaten, maar deze keer check ik zogezegd ook de VPD-waarde. Die zou in dit stadium idealiter tussen de 7 en 10 hectopascal moeten zijn, zoals je hier kunt lezen. Pak je de VPD-kaart er echter bij, dan zie je dat de VPD-waarde bij 44% luchtvochtigheid en 25,8 graden Celsius, zo’n 18,4 hectopascal is.

Veel te hoog dus, want in het rood. Maar op de kaart kun je ook zien dat ik de VPD-waarde kan verlagen door de luchtvochtigheid omhoog te brengen. Idealiter zou die nu 70% moeten zijn maar dat lukt waarschijnlijk niet. Ik kan de luchtvochtigheid echter wel wát omhoog brengen, en dat doe ik door een bakje water naast mijn zaailingen te zetten. Ik zou de VPD-waarde nog wat meer kunnen verlagen door de lamp wat hoger te hangen maar dat doe ik niet. De lamp hangt namelijk al vrij hoog, dus vandaar.

Tot volgende week, Dokter Groen

(advertenties)