(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dokter Groen is weer op weg met zijn Do Si Dos dames, en moet nu snel een keuze maken voor één van de twee planten. De een gaat duidelijk wat lekkerder dan de ander, alleen zit die wat lager in haar netpotje en dat is niet ideaal volgens onze kweekdokter. Welke dame zou jij houden? Een calciumtekort wordt snel afgewend door de pH-waarde tijdelijk te verhogen. 

Nou, de nieuwe Do Si Dos dames zijn behoorlijk gegroeid deze week, en ik moet alweer bijna een keuze gaan maken voor de een of de ander. Best een lastige keus want de plant die het beste gaat is de plant waarvan het steenwol blokje iets te laag in het potje zit naar mijn idee. Eerst maar even een kijkje nemen in de Dokter Groen Special.

CalMag tekort afgewend

Hoewel de twee plantjes op dit moment mooi groen van kleur zijn, merkte ik eergisteren dat het plantje dat in het midden van het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem staat wat lichter groen werd. Gelukkig heb ik dat al twee keer eerder meegemaakt dus ik weet wat het betekent. De plant kan haar calcium niet goed opnemen en dat komt door de pH-waarde. Hoewel een pH-waarde van 5,8 perfect is voor alle andere mineralen, is het wat te laag voor een goede opname van calcium.

Ik was er gelukkig snel bij want de blaadjes waren nog wel groen, en heb dan ook meteen even het water ververst. Nieuwe voeding van GHE erin gedaan in de juiste verhoudingen (1,8 ml/L FloraGro, 1,2 ml/L FloraMicro en 0,6 ml/L FloraBloom) en de pH-waarde even gelaten voor wat het was (7,1). Door de hogere pH-waarde kreeg de plant weer wat calcium binnen, en vanmorgen was ze alweer mooi groen van kleur. Zo snel kun je een tekort in een hydrosysteem dus afwenden.

Welke Do Si Dos mag blijven?

Hierboven de twee Do Si Dos planten van wat dichterbij. Ze zijn weer mooi groen en bijna groot genoeg om te toppen. De wortels worden ook alweer behoorlijk lang dus nog even en ze groeien in elkaar. Dan kan ik ze ook niet meer verplaatsen of uit het systeem halen zonder dat er wortels afbreken. Ik moet dus snel een keuze gaan maken voor de een of de ander, en dat is best een lastige keuze moet ik zeggen.

Aan de planten zelf zie je duidelijk dat de Do Si Dos in de hoek het wat beter doet dan de plant in het midden. De wortels laten hetzelfde zien, dus logischerwijs zou je zeggen, kies de plant die in de hoek van de Dokter Groen Special staat. Dat is echter ook het plantje die ik in het begin wat lager moest zetten toen ze nog een zaailing was. Ze is goed hersteld maar het steenwol blokje zit dus wat lager in het netpotje, waardoor ik haar in drie netpotjes heb gezet in plaats van één. Dit kan later in de kweekronde mogelijk voor problemen zorgen, dus wat is wijsheid?

Nou ja, ik kijk het nog maar even aan. Volgende week zal ik de planten (of plant) ook weer toppen maar dat zie je dan wel. Omdat de planten vanmorgen weer mooi groen waren, heb ik de pH-waarde weer wat verlaagd maar nog niet helemaal naar 5,8. Dat doe ik vanmiddag zodat de dames nog even wat meer calcium binnenkrijgen. De watertemperatuur was vanmorgen precies 21 graden dus dat is top!

Tot volgende week!

Dokter Groen

(advertentie)