(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dat wij het in Nederland nog niet zo slecht getroffen hebben met ons drugsbeleid, blijkt wel uit dit verschrikkelijke verhaal in Singapore, de stad- en eilandstaat in Zuidoost-Azië met net geen 6 miljoen inwoners. Niets minder dan de doodstraf door middel van ophanging dreigt namelijk voor Omar Yacob Bamadhaj, nadat ie ook zijn hoger beroep heeft verloren in de rechtbank. Daar stond de kerel terecht wegens de smokkel van één kilo wiet.

Doodstraf voor duizend gram wiet

Man fails in appeal against death sentence for transporting 1kg of cannabis into Singapore‘, kopt de Engelstalige nieuwssite ChannelNewsAsia dinsdag. What the fuck, denk je dan als lezer in Europa, gaan we anno 2021 nog iemand strafrechtelijk executeren voor het smokkelen van een kilootje wiet?!

Inderdaad, dat staat dus te gebeuren in Singapore, een land dat niet eens officieel tot het genre der schurkenstaten wordt gerekend. Handel is handel, nietwaar? Dinsdag verloor de 41-jarige Omar Yacob Bamadhaj zijn hoger beroep in het Apex Court, nadat hij eerder in februari door de rechter al tot de dood was veroordeeld voor het importeren van duizend gram cannabis.

LEES OOKSingapore • 5 jaar cel + 5 stokslagen voor student met 5 gram wiet

‘Not at the right state of mind’

Die wiet zat in drie bundeltjes verstopt toen Bamadhaj laat op de avond van 12 juli 2018 gecontroleerd werd, toen hij samen met zijn vader per auto grensovergang Woodlands Checkpoint wilde passeren. Uiteraard vond de politie de wiet. Gelukkig mocht zijn vader al snel weer als vrij man door het leven, omdat hij van niets afwist. Voor zijn zoon gaat die vlieger echter niet op.

Het lijkt misschien heel wat maar het is vooral kut, dat Singapore… [foto: Boule/Shutterstock]

Bamadhaj geeft de smokkel van cannabis, een Class A drug in zero-tolerance land Singapore, toe. Hij zou de kilo wiet twee dagen eerder van twee vrienden hebben gekregen: Din en Latif. In eerste instantie zei Bamadhai dat hij akkoord was gegaan om de pakjes te bezorgen, later verklaarde hij dat ie niet had geweten wat erin zat.

Toen de rechter hem vroeg naar die verschillende verklaringen, antwoordde Bamadhaj: “I said that because I was not at the right state of mind. I was feeling high from the stick I had smoked with Din. High to me is like being semi-conscious.”

Genadeloos Singapore

Welja, geef de wiet maar de schuld. Maar zonder dollen, het is natuurlijk wel dieptriest dat een kerel in de bloei van zijn leven wellicht voortijdig en op bevel van de overheid sterft vanwege 1 kilo wiet. Bamadhaj’s advocaat Hassan Esa Almenoar probeerde nog twijfel te zaaien bij de rechters over het al dan niet bewust smokkelen van wiet door zijn cliënt. Tevergeefs.

Bamadhaj zelf opperde dat hij erin was geluisd door agenten van het Central Narcotics Bureau. Die zouden hem hebben overgehaald om de misdaad te bekennen, want anders zouden ‘zowel Omar als zijn vader worden opgehangen’. Ook tevergeefs.

Tja, het dondert eigenlijk ook niet hoe het nu precies is gegaan in de zomer van 2018. Het is simpelweg belachelijk dat Singapore überhaupt nog bestaat in deze vorm. En denk niet dat het wel zal meevallen met die doodstraf; in 2016 bijvoorbeeld werd de Nigeriaan Chijioke Obioha opgehangen voor het bezit van 2,6 kilo wiet…

[openingsbeeld: Simol1407/Shutterstock]
(advertenties)