(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De hel op aarde anno 2020 is bekend en het is niet Noord-Korea of de Verenigde Satan Staten. Nee, voor ongehoorde en bijzonder wrede straffen voor miezerige hoeveelheden cannabis moeten we naar… Singapore! Daar is een 24-jarige jongeman voor het verkopen van minder dan 5 gram wiet veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar én 5 stokslagen.

5,6 miljoen ongelukkigen op 63 eilanden

In Nederland mag iedereen van 18 jaar en ouder zomaar een coffeeshop binnen lopen en daar 5 gram wiet of hasj kopen, tegen alleszins redelijke prijzen bovendien. En hoewel er genoeg te klagen en zeuren valt over ons krakende gedoogbeleid – je kan er zelfs een zesdelige tv-documentaire over maken – valt het allemaal totaal in het niet bij Singapore.

Singapore is een stad- en eilandstaat in Zuidoost-Azië, bestaande uit 63 eilanden, die van Indonesië wordt gescheiden door de Straat van Singapore en van Maleisië door de Straat van Johore. Er wonen ongeveer 5,6 miljoen mensen en die moeten het dus niet in hun hoofd halen om ook maar iets met wiet uit te vreten.

De wiet wordt duur betaald in Singapore

Die waarschuwing is helaas voorbij gegaan aan Donovan Liew Wee Kiat, een 24-jarige student aan het Singapore Institute of Management. Vorig jaar oktober werd de jongeman gearresteerd op verdenking van het verkopen van cannabis, zo lezen we dinsdag in het horrorverhaal op de lokale website Today. Watskeburt?

Donovan pleitte begin deze week ‘schuldig’ bij de rechtbank op de aanklacht van het smokkelen van een ‘Class A drug’. En omdat ie schuld bekent krijgt hij ‘slechts’ de verplichte minimumstraf van de rechter, met instemming van het Openbaar Ministerie.

Er zat ook weinig anders op dan schuld bekennen, want het OM had een klant van Donovan te pakken, ene Muhammad Yusoff Sallim. Deze 36-jarige man verklaarde dat hij ‘heel vaak cannabis had gekocht van Liew’. En het moet gezegd; dealen is ook wel heel lucratieve business daarginds, want Yusoff betaalde liefst 380 Singaporese dollar – ofwel 235 euro- voor zeggen en schrijven 4,93 gram cannabis.

Singapore, het ziet er allemaal wel leuk en hip uit maar oh wee als je er een jointje opsteekt! [foto: TTstudio/Shutterstock]

Klant moet afkicken en zijn dealer brommen

Helaas kon Yusoff niet lang genieten van zijn peperdure spul. Hij werd namelijk opgepakt door agenten van het Central Narcotics Bureau en daar lapte ie er onmiddellijk zijn dealer ‘Don’ bij. Het gevolg was dat Donovan werd gearresteerd op beschuldiging van drugssmokkel. Van net geen vijf gram dus.

Klikkende klant Yussoff heeft er inmiddels al een verblijf in een afkickkliniek (sic) op zitten. En de arme Donovan mag op zich met een celstraf van 5 jaar + 5 stokslagen niet eens heel hard klagen – voor Singaporese begrippen dan toch – aangezien de maximale eis 20 jaar gevangenisstraf + 15 stokslagen was. Tja, dan zou iedereen wellicht ‘schuld’ hebben bekend, nietwaar?

Reisadvies voor cannabis liefhebbers

Oh ja, denk nu niet dat dit een uitzondering is in Singapore. In augustus nog werd Muhammad Shahrukh Khan Mohamed Rosli (22) ook keihard aangepakt. Nou had deze jongeman weliswaar een halve kilo cannabis in bezit, maar om hem dan een straf van 27 jaar + 24 stokslagen te geven… nee, dat is de hel.

Weten waar je als cannabis liefhebber nu wel of niet naartoe moet/mag/kan? Check dan deze Top 100 met landen gerangschikt naar ‘cannabis vriendelijkheid’, met Singapore uiteraard fier onderaan:

The 100 Most-Visited Countries in the World Ranked by Their Cannabis Friendliness - TheWeedBlog.com - Infographic
By TheWeedBlog.com

[openingsbeeld: Frozen Pics/Shutterstock]
(advertentie)