(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Snel heel rijk worden is wellicht de meest gedroomde dagdroom voor jong en oud. En het verhaal gaat dat je met het illegaal kweken van wietplanten snel geld kan maken. Maar het hóeft dus helemaal niet meer zwart, enter de grote baas van het beursgenoteerde Canadese cannabisbedrijf Tilray. Irwin Simon tikt dit jaar zomaar even 28 miljoen dollar binnen als CEO!

Witte wiet is ook niet verkeerd

Wanneer cannabis een volkomen legaal product is, en dat is het in Canada en grote stukken van de VS, betekent dit ook dat de bedrijven die in de branche actief zijn hun jaarcijfers moeten openbaren. Zo ook bij Tilray, ’s werelds grootste legale en zowel in Canada als in de VS aan de beurs genoteerde cannabisproducent (helemaal sinds ze eerder dit jaar fuseerden met concurrent Aphria).

En daarom weten we nu ook dat hun CEO Irwin D. Simon (63) deze jaargang zomaar eventjes 28 miljoen Amerikaanse dollars binnen tikt. Niet verkeerd voor een wit wietbaantje, zeg nou zelf.

Vette bonussen smaken naar meer

Om te beginnen hengelt Simon, die voor de overname ook al de CEO was bij Aphria, dit kalenderjaar 13,3 miljoen Amerikaanse dollars binnen aan contante bonussen, zo leren we uit de aangifte van het bedrijf bij de reguleringsautoriteiten.

Daarbij valt zijn basissalaris van $1,7 miljoen wellicht wat tegen, maar uit de aangifte blijkt gelukkig dat zijn totale compensatie vanuit het bedrijf $28 bedraagt. In juli bijvoorbeeld kreeg Simon zogeheten ‘one-time equity grants’ uitgekeerd ter waarde van 15 miljoen dollar. Volgens het bedrijf moeten we deze berg poen vooral ook zien als een ‘extra incentive’ voor Simon om zijn arbeidsovereenkomst te ondertekenen… (ja, dat staat er echt).

Zoals gezegd; Simon was CEO van Aphria en werd dit voorjaar na de fusie CEO van Tilray. En dus moest er natuurlijk wel effe een lekker nieuw contract voor hem gemaakt worden, dat spreekt voor zich. Oh ja, ook wel leuk om te vermelden wat de gemiddelde werknemer bij cannabisbedrijf Tilray verdient per jaar: 15.061 dollar…

Fuck die aandelenkoersen man!

Tja, het grote (geld) graaien is dus ook niet vreemd in de legale cannabisbranche. Laten we anders gewoon afsluiten met een twitterfilmpje waarin deze moddervet verdienende CEO Irwin Simon zelf de financiële prestaties van zijn fusiebedrijf toelicht.

En hou even in gedachten dat de beurskoers van Tilray in mei – toen de fusie met Aphria werd aangekondigd – nog $17,02 per aandeel bedroeg, terwijl die vorige week – toen de financiële cijfers bekend werden gemaakt – was gezakt naar $10,84. Veel kijkplezier met Simon!

(advertentie)