(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

PlaYaHoLiC stuurde ons in maart het allereerste buitenwietverslag van 2021, en had toen niet kunnen vermoeden hoeveel regen we zouden krijgen. Aanvankelijk begon hij ook met slechts één plant maar daar kwam al snel een tweede bij. Ze groeiden geweldig en de oogst smaakt en werkt uitstekend, ondanks veel toprot… 

Hupla! En zo is het terug oktober en zijn mijn planten lekker afgebloeid. Hoewel planten? Toen ik mijn eerste kweekverslag aan het begin van de zomer schreef, was het plan nog om me aan de Belgische gedoogwet te houden en slechts één plant te zetten. Een Belg zou echter een Belg niet zijn moest hij geen achterdeurtje vinden. Er loopt hier immers nog een volwassene rond, en wie zegt dat zij ook geen plantje mag hebben? 😉

Een vroege start

In april werden de plantjes veel te vroeg in de volle grond geplant maar mijn huis stonk al als een echte coffeeshop. Daarop heeft mijn vrouw me voor het spreekwoordelijke blok gezet. En aangezien ik de lieve huisvrede wilde bewaren, heb ik dan toch maar het risico genomen.

Het weer in mei was lekker en stilletjes aan werden de plantjes groot om vervolgens tot eind juni uit te groeien tot mooie struiken. Eind juli strekten de planten nog wat verder en waren ze bijna klaar voor de bloeifase. Er was lichte paniek omdat de planten wat te dicht bij elkaar stonden maar ik besloot om ze gewoon te laten gaan om ze niet te veel stress te geven.

Bloeien in de regen

Eind augustus waren daar de eerste bloeiverschijnselen en kon het feest beginnen. Het werd helaas wel een supernatte zomer dus wist ik wel dat we sowieso te maken zouden krijgen met toprot. De bloei ging goed maar halverwege september kwamen er toch wat problemen.

Al in de vierde week van de bloeifase kreeg ik te maken met toprot. Iedere dag kwam ik de toppen controleren en bijsnijden maar gaandeweg werden de meeste hoofdtoppen aangetast. De wijnboeren hadden dit jaar ook ongelooflijk veel last van meeldauw waardoor de wijnoogst deels mislukt is. Jammer genoeg ben ik geen boer en kwam ik dus ook niet in aanmerking voor subsidies…

Aan het einde van bloeiweek 6 besloot ik toch maar om de toen nog intacte hoofdtoppen te oogsten. De microscoop werd erbij gehaald en de trichomen van de hoofdtoppen waren al melkachtig. De hoofdtoppen werden geknipt en te drogen gehangen in mijn tuinhuisje.

De rest van de plant liet ik staan ik de hoop dat deze nog verder kon afbloeien. Toprot is echter een smerig ding en ook in de weken erna heb ik veel moeten bijknippen en wegsmijten. Vooral de ochtenddauw doet wiettoppen veel schade aan, heb ik gemerkt. Grote planten houden veel vocht vast dat maar moeilijk verdampt. Aangezien ik geen plaats heb voor een kast waren de plantjes ook niet afgedekt van de vele regen. En regen hebben we hier wel veel gehad deze zomer.

Toch een lekkere oogst

In oktober kwamen dan de eerste herfstkleuren tevoorschijn en gingen de planten volledig tegen de vlakte. Ongeveer ¾ van de oogst ging verloren maar al met al heb ik toch geen klagen. Mijn kastje is gevuld geraakt en het testpanel was overwegend positief over de smaak en het effect van de wiet.

Ik heb enorm genoten van mijn buitenkweekje en hoop dat ik je een plezier doe met dit verslag. Ik ben het levend bewijs dat zelfs een grote amateur toch een paar grammetjes kan kweken zonder al te veel hulpmiddelen. Hopelijk verandert het Belgische beleid snel zodat we ons niet meer als opgejaagd wild hoeven te voelen. Aan alle buitenkwekers die nog moeten oogsten veel succes gewenst, en misschien tot volgend jaar!

PlaYaHoLiC

(advertentie)