(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Do Si Dos in de kweekkast van Dokter Groen is deze week flink gegroeid, en vult nu het grootste deel van het kweekoppervlak. Rekening houdend met de strekkende fase die nog komen gaat, besluit de kweekdokter om de bloeifase te forceren. Te beginnen met een donkere periode van 48 uur en aansluitend het bekende 12/12 lichtschema.

Een kijkje in mijn kweekkast vanmorgen maakte duidelijk dat het de hoogste tijd is om de bloei te forceren. De Do Si Dos beslaat nu het grootste deel van het kweekoppervlak, en zal de komende weken nog extra hard groeien. Als alles goed gaat zal ze het gehele kweekoppervlak wel beslaan wanneer de eerste bloeiharen verschijnen.
Ik heb alleen wel een zorg over de plant want ik ontdekte vandaag ook een laag groeiende tak die weinig licht kreeg en slap hing. Ik heb hem afgeknipt en zag geen spoor van stamrot, dus ga er vooralsnog vanuit dat het veroorzaakt werd door een gebrek aan licht… Hoe dan ook, dit was de situatie vanmorgen.

VPD oké

Je ziet wel hoe dichtbegroeid de plant is, dus misschien kun je je ook wel voorstellen dat een tak onder het bladerdek te weinig licht krijgt. Al die bladeren zorgen ook voor behoorlijk wat verdamping en ik merkte deze week dan ook dat de plant behoorlijk wat water en voeding opneemt. De luchtvochtigheid is hierdoor momenteel zo’n 63% en de temperatuur bijna 24 graden Celsius. Volgens de inmiddels bekende VPD-kaart is dat nog steeds oké maar de VPD-waarde van 11,9 mag idealiter wel wat omlaag.

Uiteraard heb ik ook even een foto van de stam genomen, die is lekker dik. De foto was genomen voordat ik de slap hangende tak ontdekte maar hij is wel deels te zien op de foto. Het is de tak die rechts schuin naar achter groeit, en waaraan het slappe blaadje hangt rechts op de foto. Die heb ik vervolgens weggeknipt, en gelukkig zag ik geen tekens van stamrot. Ik hoop alleen dat de wortels hier niets mee te maken hebben, maar die zagen er nog gezond uit. Wortelrot zou op dit moment namelijk funest zijn voor mijn plant.

De pH- en EC-waarde waren vanmorgen 5,8 en 1,9 en dus prima wat mij betreft. Ik heb het water hierop aangevuld met wat schoon water zonder voeding. Hierdoor zal de pH-waarde wat stijgen naar ongeveer 6 en de EC-waarde misschien een tiende punt dalen. Dat is prima voor de komende twee dagen waarin de planten in het donker zullen staan. Door het licht wat langer uit te laten, en daarna door te gaan op 12/12 hoop ik de bloeifase snel in gang te kunnen zetten.

Nou, ik hoop dat alles de komende week goed gaat en de plant volgende week goed gaat strekken. Ze mag namelijk nog wel wat de hoogte in voor het goede. Fingers crossed mensen!

Dokter Groen

(advertentie)