(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dokter Groen duikt met een beneveld hoofd en een schaar zijn kweekkast in, om Do Si Dos te dieven en van de overtallige bladeren te ontdoen. Hij gaat daarbij voortvarend te werk, zonder genade voor takken die het licht niet bereiken of bladeren die toekomstige toppen te veel in de weg zitten. Als hij maar niet te veel heeft weggeknipt…

Do Si Dos staat inmiddels twee weken op 12/12 en de allereerste bloeihaartjes laten zich hier en daar al zien. Sinds de plant op 12/12 staat kan ik er ’s ochtends echter niet meer bij. Het licht gaat namelijk om een uur of vier ’s middags aan en om vier uur ’s nachts weer uit, terwijl ik nog heerlijk lig te slapen. Zodoende voer ik werkzaamheden aan de plant tegenwoordig pas in de avond, en in stonede staat uit. Da’s doorgaans geen probleem voor mij, alleen kun je dan weleens overijverig zijn – vooral bij het dieven.

Dieven, snoeien en knippen

Dat de plant aan een knipbeurt toe was moge duidelijk zijn. Ondanks het verlies van de twee hoofdtakken vorige week is het een dichtbegroeide jungle geworden in de kast. Het groeit ook allemaal razendsnel op hydro en Do Si Dos weet van geen ophouden. Ze lijkt wel wat op de mythologische zevenkoppige slang die zeven nieuwe koppen laat groeien voor elke kop die je eraf hakt.

Ik ben dus rigoureus te werk gegaan gisteravond, en heb alle bladeren en takken die onder het scrogrek groeide genadeloos weggehaald. “Lekker bezig Dokter Groen, en nu naar boven met die schaar!”

Aan de bovenkant van de struik ben ik al even ijverig bezig geweest. De meeste grote schutbladeren die daar groeiden heb ik weggehaald, om de groeipunten daaronder weer wat meer licht te geven. Tenslotte heb ik alle groeipunten die de bovenkant van het bladerdek niet bereikten met een kritisch oog bekeken. Stuk voor stuk beoordelend, en weggehaald als ik het idee had dat ze de bovenkant ook niet meer zouden halen. Toen ik daar klaar mee was deed ik een stapje naar achter om te zien wat ik had aangericht.

Water en voeding

Je ziet dat ik behoorlijk veel heb weggehaald; toen ik de foto’s vanmorgen terugzag schrok ik er zelfs een beetje van. Toch ben ik niet bang dat ik te veel plantmassa weggeknipt heb. De takken en bladeren die de plant nu nog over heeft, krijgen allemaal meer licht en meer lucht. Ze zullen meer energie krijgen en ook de luchtvochtigheid gaat wat omlaag. En aangezien de strekkende fase nog niet ten einde is en planten in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem razendsnel groeien, ben ik ervan overtuigd dat de plant volgende week weer helemaal vol en dichtbegroeid is.

Ik heb me gisteravond niet meer met het voedingswater beziggehouden maar het systeem vanmorgen wel weer even afgetopt. De pH-waarde was op dat moment 5,9 en de EC-waarde 1,9 en dat geeft aan dat mevrouw Do Si Dos haar voeding goed opneemt. De EC-waarde was eerder namelijk net iets boven de 2 en daarop heb ik de EC-waarde vanmorgen ook weer afgesteld.

Op dit moment krijgt de plant nog steeds aardig wat stikstof aangezien ze nog steeds groeit. Ik hou nu de verhoudingen voor preflowering of voorbloei aan, zoals die op de flessen van GHE staan. Wanneer de bloeifase eenmaal goed doorbreekt, zal ik het gehele reservoir weer eens verversen. Dan schakel ik ook meteen over op de verhoudingen voor de bloeifase.

Tot volgende week!
Dokter Groen

(advertentie)