(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De Do Si Dos van Dokter Groen staat inmiddels twee weken op 12/12 en heeft een enorme groei doorgemaakt. Omdat de bloeifase ondertussen ook is doorgebroken schakelt onze kweekdokter over op bloeivoeding. Hopelijk remt dit de strek ook een beetje want veel groter hoeft de plant ook weer niet te worden. Kweekverslag!

Do Si Dos staat exact twee weken op 12/12 en is daardoor veel groter geworden. Die extra snelle groei wordt natuurlijk veroorzaakt door de strekkende fase maar is afgelopen week nog eens versneld door het snoeiwerk van vorige week. In het verslag daarover heb je kunnen zien dat ik de plant rigoureus diefde en snoeide. Ik was zelfs even bang dat ik te veel takken had weggehaald maar niets is minder waar. Kijk maar eens hoe veel groter mevrouw Do Si Dos deze week weer geworden is – vorige week reikte haar toppen net tot de zwarte luchtinlaten, maar daar is ze nu ruim voorbij gegroeid.

Eerste topjes gespot

Het is natuurlijk wel leuk dat mijn plantje zo snel groeit maar veel groter hoeft ze wat mij betreft niet te worden. Het is dus maar goed dat de bloeifase ook is doorgebroken. Vorige week zag ik hier en daar al enkele bloeiharen. Die zijn deze week lekker gaan samenscholen en vormen nu de eerste topjes van deze kweekronde. Ik verwacht dat ze komende week veel voller gaan worden, terwijl de groei/strek langzaam afneemt.

Omdat de daadwerkelijke bloeifase nu is aangebroken en de plant ook niet meer hoger hoeft te worden, verander ik ook het voedingsregime. Ik gebruik daarvoor nog steeds dezelfde drie flessen van GHE (FloraGro, FloraMicro en FloraBloom) maar alleen een aangepaste mengverhouding, zoals je die op de achterkant van de flessen kunt vinden.

Van groei- naar bloeivoeding

De overgang van groei- naar bloeivoeding laat ik net als de overgang van groei naar bloei geleidelijk overgaan. Ik heb dus niet ineens het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem ververst maar vul het gewoon steeds aan met bloeivoeding. Gelukkig drinkt mevrouw Do Si Dos in dit stadium behoorlijk wat, zodat het niet heel lang duurt tot het hele systeem met bloeivoeding gevuld is.

Omdat de bloeifase nu is aangebroken zal de pH-waarde van het voedingswater de komende tijd ook wel gaan dalen. Dit komt omdat de plant nu meer kalium gaat opnemen waarbij ze ook meer waterstofionen (H+) aan het water afgeeft. Voor mij is dat echter geen groot probleem omdat mijn kraanwater zelf een wat hogere pH-waarde heeft, en de pH-dalingen dus vanzelf compenseert. De pH-waarde schommelt hierdoor wel enigszins maar zolang dat tussen de 5,8 en 6,2 is (wat nu het geval is) zorgt dat er juist voor dat alle mineralen goed kunnen worden opgenomen.

En de VPD?

Ik werd er door Jack op gewezen dat ik het de laatste tijd niet meer over de VPD-waarde heb gehad in mijn verslagen. En eerlijk is eerlijk; dat had ik aan het begin van deze kweek wel beloofd. Het probleem daarmee is dat ik eigenlijk geen goede metingen kan doen, aangezien ik geen sensor voor de temperatuur en luchtvochtigheid in het bladerdek heb, en dat is eigenlijk wel waar je zou moeten meten. Ik zal van de week eens een goede laserthermometer zoeken voor de bladtemperatuur, en misschien kan ik wel een handige sensor vinden.

Pak ik de VPD-kaart er nu bij dan zie je dat ik met een luchtvochtigheid van 62% en een temperatuur van 20,2 graden, mooi in het groen zit. Deze meting is echter op de bodem van de kast, ver onder het bladerdek, en dus niet helemaal accuraat. Waarschijnlijk is de temperatuur in het bladerdek zo’n 24, 25 graden en zal de luchtvochtigheid daar ook wel wat hoger zijn. Daarmee zou de VPD-waarde nog steeds mooi in het groen zitten maar wat ik zeg; dat zijn slechts schattingen.

Zo, dat is het voor deze week denk ik. Het enige dat ik na het maken van de foto’s nog gedaan heb is de lamp met daaraan de ventilator wat hoger gehangen. De ventilator hing door de groei inmiddels tussen de bladeren, en was al wat bladpunten aan het slopen. Om ervoor te zorgen dat de wind niet elke dag tegen dezelfde toppen blaast, draai ik die dagelijks in een andere richting. Tot volgende week!

Dokter Groen

(advertenties)