(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel je waarschijnlijk geen milliseconde harder gaat rennen door wiet, komt het roken van een joint sprintster Sha’Carri Richardson duur te staan. De Amerikaanse favoriet voor de 100 meter sprint mist namelijk de Olympische Spelen in Japan omdat ze positief testte op cannabis, die ze rookte na het overlijden van haar moeder…

Blowtje uit verdriet om overleden moeder

Sha’Carri Richardson was de gedoodverfde favoriet voor de VS om het goud binnen te slepen op het koningsnummer van de atletiek, de 100 meter sprint. Een afstand waar ook onze eigen Daphne Schippers op uitkomt, dus die zal niet rouwig zijn om de gedwongen afwezigheid van haar Amerikaanse concurrent.

Triest is het wel allemaal; behalve dat cannabis helemaal geen prestatie-verhogende doping is voor de atletieksport, is de reden waarom de flamboyante Richardson in juni in de staat Oregon – waar cannabis legaal is – aan een jointje trok het overlijden van haar biologische moeder. Verdriet dat nu dus nog een bittere nasmaak krijgt omdat de atlete niet naar Tokyo mag afreizen.

‘Ik ben net als jij, alleen kan ik toevallig wat harder rennen’

“Don’t judge me, because I am human.” Met die woorden reageerde Richardson op het nieuws van haar schorsing in de ‘Today Show’ op tv-zender NBC. “I’m you. I just happen to run a little faster.”

Ondanks dat wiet dus weinig tot niks voor je doet qua sprintsnelheid en het heel begrijpelijk is dat je een jointje opsteekt als je verdrietig bent om de dood van een dierbare, accepteert de 21-jarige de schorsing van 1 maand wegens een ‘failed drug test’ op 28 juni. En laten de Olympische Spelen nu op 23 juli beginnen…

“De regels zijn helder, maar het is hartverscheurend op vele niveaus. Hopelijk zullen haar acceptatie van de verantwoordelijkheid en verontschuldigingen een belangrijk voorbeeld voor ons allemaal zijn dat we succesvol over onze betreurenswaardige beslissingen heen kunnen komen, ondanks de kostbare consequenties van deze voor haar”, reageert de baas van het Amerikaanse anti-dopinginstituut USADA Travis T. Tygart.

‘Ongelooflijk ongelukkig’

Volgens USADA heeft zij de schorsing van Richardson tot het minimum dat de regels toestaan beperkt, omdat haar cannabisgebruik niet gerelateerd was aan haar atletische prestaties en plaatsvond buiten competitie – en omdat ze inmiddels succesvol een ‘counseling program’ heeft gevolgd in verband met haar ‘drugsgebruik’.

Tja, daarmee is Team USA wel mooi beroofd van een grote kanshebber op een gouden medaille, aangezien Richardson de op 5 na snelste vrouwe ter wereld is sinds haar tijd van 10.72 seconde in april van dit jaar. De Amerikaanse atletiekbond USATF stelt dat de schorsing “ongelooflijk ongelukkig en verwoestend is voor alle betrokkenen”.

Ook biedt de sportbond Richardson “alle mogelijkheden aan om mentale gezondheidsproblemen te overwinnen, nu en in de toekomst…” Slik, wat een regelrechte quatsch dit, alsof je door een jointje roken mentale gezondheidsproblemen hebt/krijgt of er zelfs maar over droomt! Hoe ontzettend 1973.

Zelfs president Joe Biden meende nog een duit – een waardeloze duit mogen we gerust zeggen – in het zakje te moeten doen over de kwestie die in de VS veel stof doet opwaaien:

[beeld: Instagram Sha’Carri Richardson]
(advertentie)