(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het was op zich een goed idee van Leonard Lopez: je huurt een privéjet, stopt het ding vol met wiet en vliegt ermee van Californië naar Miami. Het enige minpuntje, een fataal minpuntje kunnen we achteraf concluderen, was de tussenstop voor brandstof in Louisiana…

Leonard waant zich al spekkoper op 10 km hoogte

Ook de moderne wietsmokkelaar gaat met zijn tijd mee. Gewoon even een straalvliegtuigje huren – in dit specifieke geval een Learjet 55 – en hoppa het luchtruim in van A naar Beter. In de staat Californië is wiet volkomen legaal, in Florida is recreatieve wiet nog gewoon old school verboden. Dus als je succesvol je handeltje weet over te vliegen ben je spekkoper, moet de 40-jarige Leonard Lopez uit Miami gedacht hebben.

Hij huurde de jet plus twee piloten (die uiteraard niet op de hoogte werden gesteld van het eigenlijke reisdoel), laadde 6 sportassen plus 6 reiskoffers in met wiettoppen, THC-cartridges voor vaporizers en voorgedraaide wietsigaartjes (blunts dus) en steeg vol verwachting op.

Rat lapt Leonard erbij, politie slaat toe bij tankstop

Jammer genoeg moest de jet op deze 23ste juni onderweg van de westkust naar de oostkust een keertje bijtanken. Hetgeen dan maar gebeurde op het Hammond Northshore Regional Airport, zo’n 80 kilometer ten oosten van de stad Baton Rouge in Louisiana – een zuidelijke staat in de VS waar ze nog steeds weinig op hebben met recreatieve wiet.

Nog onfortuinlijker voor onze vliegende wietsmokkelaar was het feit dat iemand hem er ondertussen bij had gelapt bij de autoriteiten. En die laten zelden zo’n buitenkansje schieten; er toog een delegatie bestaande uit agenten van het Hammond Police Department, de U.S. Department of Homeland Security én de U.S. Customs Air and Marine Division naar het vliegveld om Leonard het spreekwoordelijke warme welkom te geven.

Leonard vliegt voorlopig nergens meer naartoe

Leonard Lopez de pech-vogel

Toen de privéjet rond vijf uur ’s middags landde in Louisiana om even bij te tanken, kreeg de politie onmiddellijk toestemming van de piloot om het vliegtuig te doorzoeken. Nou ja, aangezien Leonard niet echt zijn best had gedaan om de handel te verstoppen – je huurt niet voor niks een privéjet zullen we maar zeggen – struikelden de agenten al vrij snel over de 12 tassen en koffers vol met verboden narcotics.

Het gewicht van de blunts, vape-vullingen en wiet is niet bekendgemaakt, wel de straatwaarde van alle cannabis: $750.000 ofwel zo’n 632.000 euro. Gezien deze royale hoeveelheden kan Leonard vliegen voorlopig wel vergeten, aangezien er tot 30 jaar gevangenisstraf staat op zijn handeltje.

De piloten werden wel snel vrijgelaten. Maar zonder hun privéjet. Die heeft de politie voor het gemak (en omdat het mag) in beslag genomen en hij wordt zeer waarschijnlijk ook verbeurd verklaard. Tikt de teller wel lekker door zo, want volgens de media daarginds is het vliegtuigje rond de 1 miljoen dollar waard.

[openingsbeeld: The Cannabiz Agency/Shutterstock]
(advertentie)