(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Aan het Mexicaanse getreuzel van de politiek – die op bevel van de rechter in 2018 aan de slag moest met legalisering van recreatieve wiet – is maandag een einde gemaakt door het Hooggerechtshof. Het geduld is na drie jaar wachten duidelijk op, en dus hebben de rechters zelf maar cannabis uit het strafrecht gehaald en daarmee effectief gelegaliseerd in Mexico!

Hoogste rechters zijn het politieke getreuzel beu

Talloze keren hebben cannabis websites over de hele wereld de afgelopen jaren al gemeld dat de kogel zo goed als door de Mexicaanse politieke kerk was, en dat het land in één klap de grootste legale markt voor recreatieve wiet zou worden.

Het Hof had in 2018 geoordeeld dat het cannabisverbod in Mexico ongrondwettelijk is en de rechters gaven de politiek de opdracht om deze fout zo snel mogelijk recht te zetten door middel van een legaliseringswet. Medicinale cannabis is overigens al wél legaal in Mexico, sinds 2017.

Maar steeds weer wisten de parlementariërs de opdracht van het Hooggerechtshof te vertragen, werden alle drie (!) de opgelegde deadlines overschreden en kwam het er dus simpelweg niet van.

LEES OOKHooggerechtshof Mexico: verbod recreatieve wiet mag niet

Wellicht dat we dit niet meer (hoeven te) zien: Mexicaanse cannabis-activisten die demonstreren voor legalisering van recreatieve wiet in hun land… [foto: Alfredo Hernandez Rios/Shutterstock]

Bezit van 28 gram wiet is niet langer strafbaar

Maandag was het geduld van de 11 hoogste rechters in Mexico blijkbaar echt op. Acht van de elf steunden het besluit om dan maar zelf per direct het bezit van 1 ounce (28 gram) cannabis te decriminaliseren. “Vandaag is het een historische dag voor de vrijheid”, stelde de president van het Hooggerechtshof Arturo Zaldivar onomwonden.

Een geweldig en ook verstandig besluit, waarmee de kibbelende leden van de Eerste en Tweede Kamer in Mexico – die het wetsvoorstel eindeloos bleven aanpassen en naar elkaar op en neer stuurden – mooi het nakijken hebben.

In de praktijk betekent dit nu dat volwassenen (18+) in Mexico een vergunning kunnen aanvragen bij de Comisión Federal para la Protección contra Riesgos Sanitarios (Cofepris). Daarmee mogen ze legaal wiet kopen en bezitten. Cofepris gaat ook de licenties verstrekken aan wiettelers.

President berust, maar waarschuwt ook

Uiteraard zijn cannabisactivisten in binnen- en buitenland blij met de beslissing van het Mexicaanse hooggerechtshof. Ze wijzen er wel op dat er nog steeds een hoop moet gebeuren – door de politiek in eerste instantie – om een volwaardige, gereguleerde markt voor recreatieve wiet te vestigen. Sommige politici pleiten daarom voor een speciale zitting later dit jaar met slechts dit ene agendapunt.

Andrés Manuel López Obrador, de president van Mexico reageerde een dag later ook op het oordeel van de rechters. Hij zegt dat zijn regering het besluit om het cannabisverbod op te heffen ‘vanzelfsprekend respecteert’.

Al sluit hij niet uit dat ‘verdere hervormingen’ nog op het stembiljet van de kiezers terecht kunnen komen als het besluit van het Hooggerechtshof niet ‘bepaalde doelen’ haalt. Drugsgerelateerd geweld en drugsverslaving noemde de president daarbij specifiek.

Wordt dus wel weer/ooit vervolgd, maar vooralsnog kan de vlag in Mexico uit!

[openingsbeeld: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock]
(advertentie)