(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niet dat we er nu direct slapeloze nachten van krijgen (ze hebben namelijk geen echte macht) maar toch… De Verenigde Naties roepen in hun jaarlijkse drugsrapport de hele godganse wereld op om advertenties voor cannabis te verbieden. Daarmee zou namelijk ‘gezondheid het winnen van commerciële belangen’. 

Verdrag uit jaren zestig bepaalt VN-standpunt over drugs

Dat de Verenigde Naties een jaartje of zestig achterlopen als het op drugs aankomt, is geen breaking nieuws. Zij houden zich daar immers nog altijd halsstarrig vast aan een drugsverdrag dat in werking trad op 13 december 1964 en waarin zo’n beetje alles dat lekker en gezond is wordt verketterd, het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen inderdaad.

Minder grappig is dat er helaas nog altijd best veel landen op de aardbol zijn die deze – jaarlijks herhaalde – VN-oekazes serieus nemen, waaronder niet in de laatste plaats Nederland. Hoe vaak we immers niet gehoord hebben dat legalisering van cannabis niet mogelijk zou zijn vanwege internationale verdragen…

World Drug Report 2021

Goed, vorige week donderdag 24 juni was het dus weer eens zover en werd het ‘World Drug Report 2021‘ de wereld ingeslingerd. Als eerste op een persmomentje door de Executive Director of the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) en dat is sinds een goed jaar ene mevrouw Ghada Waly uit het immer liberale Egypte.

Het gedrocht (het boek, niet de Egyptische) bestaat uit 5 afzonderlijke delen, en onze meest geliefde substantie cannabis is ingedeeld in deel 3 samen met de altijd gezellige opiaten.

Stem uit een ver verleden

Het wiet/opioïden deel telt liefst 127 pagina’s, waarvan grofweg de helft voor cannabis is bestemd. We lezen er nauwelijks iets nieuws in. Sterker nog, het hele VN-geleuter kunnen we eigenlijk prima samenvatten met één grafiekje:

Oei oei, wat een ellende! De wiet is 4 keer sterker geworden  – maar wel sinds 1995, dus zo’n beetje net op hetzelfde moment dat ALLE moderne strains serieus uit de potgrond komen. En de jeugd is in diezelfde periode van een kwart eeuw zomaar gaan denken dat cannabis minder risicovol is… Wat volkomen terecht is, anders zou bijvoorbeeld medicinale cannabis nu echt niet op de halve wereldbol legaal zijn. En vergeleken met legale drugs als alcohol en tabak – en vergeet ook niet de slaap- en kalmeringsmiddelen – IS cannabis ook oneindig veel onschuldiger.

Kijk anders nog eens even naar onderstaand schema van soorten drugs gerangschikt naar schadelijkheid en opgesteld door experts op de website van Jellinek:

Tandeloze tijger

In de kop van dit nieuwsbericht over het VN-drugsrapport hebben we het over een advertentieverbod. En serieus waar, dit wordt echt voorgesteld door de ambtenarenkliek in New York. UNCOD roept alle lidstaten ofwel de hele wereld op tot een ‘comprehensive ban on advertising, promoting and sponsoring cannabis’.

Zo’n reclameboycot voor wiet zou volgens de VN een garantie zijn dat ‘volksgezondheid het wint van zakelijke belangen’. Voor je een teiltje gaat pakken, zoals gezegd heeft de VN gelukkig geen échte macht. Ze kunnen deze quatsch weliswaar aanbevelen, maar ze kunnen in de praktijk op geen enkele manier het reclameverbod handhaven.

Kortom; achterhaald gezwets van de tandeloze tijger die we VN noemen. Als die mensen zich werkelijk bezorgd zouden maken over de volksgezondheid en het welzijn van onze jeugd, zouden ze met heel andere rapporten op de proppen moeten komen (zie dat Jellinek-lijstje van zojuist 😉

[openingsbeeld: Alena A/Shutterstock]
(advertenties)