(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zelfs tot in de vrije natuur worden wiettelers achtervolgd door de autoriteiten. Want stel je voor zeg: planten in een natuurgebied! Enter een boswachter/politieactie die halverwege mei begon en vorige week ‘succesvol’ is afgerond met de arrestatie van twee guerrilla’s en het uitroeien van hun plantage.

Wietplantjes op de Zeehondenplaat

De Oeverlanden zeg je, waar moeten we dat natuurgebied zoeken eigenlijk, want heel Nederland bestaat toch zo’n beetje uit oevers en land? In dit specifieke geval gaat het echter om een deel van het Natura 2000-gebied Hollands Diep, in de provincie Zuid-Holland. Halverwege mei vonden een agent in de Hoeksche Waard en een boswachter van Staatsbosbeheer een hennepkwekerij op De Zeehondenplaat, onderdeel van natuurgebied De Oeverlanden.

‘Het deelgebied De Zeehondenplaat is niet toegankelijk voor publiek, om alle planten en dieren in het gebied te beschermen. De rest van het gebied is grotendeels open om te wandelen, maar is wel beschermd Natura 2000-gebied’, schrijft de politie dinsdag op haar landelijke website. Vandaar dat smeris & boswachter hun ontdekking doorspeelden naar weer een andere ambtenarenclub: het Team Milieu van de politie, eenheid Rotterdam.

Drone opname van de politie van de wietkwekerij ‘in aanbouw’ in het natuurgebied…

Geheime politie-operatie in natuurgebied

Dit Team laat er geen gras over groeien en start een onderzoek ‘aangezien de verdachten De Zeehondenplaat wel in zijn gegaan én bezig waren met de opbouw van een hennepkwekerij’. Wat volgt leest als een spannende aflevering uit de James Bond-filmcyclus – ware het niet dat we het hier over wat wietplantjes hebben en niet over een schurk die de aarde dreigt te vernietigen met kernwapens vanuit de ruimte. Desalniettemin:

‘Het gebied is vervolgens heimelijk geobserveerd. Dit had al na enkele dagen succes. Verschillende dagen bezochten twee mannen het gebied, waarbij ze zich bezighielden met het verzorgen van de hennepplanten. Dit was voldoende bewijs om de mannen op 15 juni op heterdaad aan te houden. In totaal zijn er ruim 100 hennepplanten in de grond en ruim 80 kleine hennepplanten in kweekbakjes gevonden. Ook vond de politie spullen die gebruikt worden bij het verzorgen van de planten. De planten zijn direct vernietigd’, aldus de politie.

Tja, ze waren er vroeg bij zullen we maar zeggen (de ambtenaren)…

Dubbele aanklacht voor verboden buitenwiet

Tijdens het onderzoek heeft de politie actief samengewerkt met Staatsbosbeheer en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, dus het aantal manuren van alle betrokken ambtenaren in deze zaak zal niet gering zijn, mede gezien de duur van de operatie.

‘De samenwerking met hen was in het onderzoek van groot belang’, verdedigt de politie de nogal brede aanpak van twee guerrillakwekers.

De twee mannen uit Rotterdam van 48 en 51 jaar oud worden dan ook niet alleen vervolgd voor het niet naleven van de ons welbekende Opiumwet, maar ook nog eens om de oren gemept met de Wet natuurbescherming. Jazeker, waarin een klein oeverlandje groot kan zijn!

(advertentie)