(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vandaag – dinsdag 22 juni – ondertekent de Democratische gouverneur Ned Lamont van de Amerikaanse staat Connecticut het wetsvoorstel om recreatieve cannabis in zijn staat te legaliseren. Vorige week donderdag had de Senaat er al mee ingestemd en dus wordt Connecticut alweer de 19e staat waar funwiet legaal is.

Herstel van war on drugs ellende staat voorop

Niet alleen tekent de gouverneur de wietwet, hij heeft ook al in het openbaar gezegd dat ie dan wellicht zelf ook cannabis gaat gebruiken. Toffe peer dus die Ned Lamont, zat er maar zo iemand in het Witte Huis zou je bijna zeggen. Want ondanks het rap stijgende aantal staten met legale wiet, blijft cannabis op federaal niveau nog altijd verboden – president Joe Biden is geen fervent voorstander van legalisering (wel van decriminalisering).

Heel belangrijk bij de aanpak in Connecticut – dat nog geen vier miljoen inwoners telt – is het ‘herstellen van de raciale ongelijkheid als gevolg van de natie’s war on drugs’. Het zijn met name de minderheden (Afro-Amerikanen, Latino’s) geweest die het meeste geleden hebben onder die keiharde anti-drugsoorlog van de overheid in de afgelopen vijftig jaar.

Connecticut als nationaal voorbeeldmodel?

“Deze wet is uitgebreid, beschermt onze kinderen en de meest kwetsbaren in onze gemeenschappen en zal gezien worden als een nationaal model voor regulering van de recreatieve wietmarkt”, verklaarde de gouverneur.

Lamont vond het dan ook ’toepasselijk’ dat het wetsvoorstel uiteindelijk is aangenomen op de 50ste verjaardag van de speech van president Richard Nixon waarin hij de war on drugs uitriep. “Ik verheug mij op het tekenen van de wet en het achterlaten van deze verschrikkelijke periode van opsluiting en onrechtvaardigheid.”


Wat houdt de legalisering van recreatieve wiet in?

Goed, tot zover de goede bedoelingen en de mooie woorden. Wat houdt wetsvoorstel ‘S.B. No. 1201‘ eigenlijk in voor de mensen van Connecticut? We zetten de belangrijkste zaken even voor je op een rijtje.

  • Vanaf 1 juli 2021 mogen volwassenen van 21 jaar en ouder maximaal 1,5 ounce (42,5 gram) in bezit hebben
  • Men gaat er van uit dat de verkoop van legale recreatieve wiet in mei 2022 kan beginnen
  • Reguleringsambtenaren van het Department of Consumer Protection worden verantwoordelijk voor het uitgeven van licenties voor kwekers, winkeliers, producenten en bezorgdiensten. De helft van alle vergunningen is bestemd voor ‘social equity applicants’ (met name minderheden dus)
  • Een ‘significant bedrag’ van de belastinginkomsten uit wietverkoop gaat naar bredere herinvesteringen in de gemeenschappen, met name naar ‘gebieden die het meest zijn geraakt door de criminele war on drugs’
  • Thuisteelt wordt toegestaan; eerst voor medicinale cannabis patiënten en later voor adult-use consumers
  • De meeste criminele veroordelingen voor bezit van minder dan 4 ounces (113 gram) cannabis worden begin 2023 automatisch geschrapt
  • De geur van wiet alleen is niet langer een legale reden voor politieagenten om iemand te controleren, net zomin als de verdenking van bezit tot 5 ounces (142 gram) wiet
  • Gemeenten met meer dan 50.000 inwoners moeten een gebied aanwijzen waar openbare consumptie van cannabis is toegestaan
  • Tot 30 juni 2024 mag er niet meer dan 1 coffeeshop per 25.000 inwoners komen (daarna wordt een nieuw maximum vastgesteld)
  • Toppen wiet en andere cannabisproducten mogen maximaal 30% THC bevatten, met uitzondering van voorgevulde vape cartridges die tot 60% THC mogen gaan. Deze limieten gelden niet voor medicinale cannabis!  Verkopers moeten verplicht producten aanbieden met een laag THC-gehalte en een hoog CBD-percentage
[openingsbeeld: ShutterstockProfessional/Shutterstock]
(advertentie)