(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het woord lifehack heeft de Dikke van Dale nog niet gehaald, maar iedereen weet wat het betekent: handigheidjes die het leven makkelijker en aangenamer maken. In deze column tien lifehacks voor stoners, in willekeurige volgorde.

Lifehack #1 • Bic-pen om joint aan te stampen

 

De klassieke Bic-pen met puntige dop is in meerdere opzichten een prima pen. En na ruim dertig jaar ervaring met allerhande stampers kan ik zeggen dat deze pennen ook perfect zijn om de inhoud van je joint aan te stampen voordat je de brand er in jaagt. Goed aanstampen voorkomt zogenaamde inbranders; stukken van je joint die sneller opbranden dan de rest.

Lifehack #2 • Niet scheuren, maar knippen

Hele volksstammen draaien een puntje aan hun joint, wapperen er dan even mee en scheuren vervolgens het puntje af. De lifehack is om in plaats daarvan een schaartje te gebruiken om het overtollige vloeipapier af te knippen. Daarna nog een keer aanstampen, al dan niet met een Bic-pen, en roken maar.

Lifehack #3 • Op zijn Frans

Ik wist niet dat de Amerikanen het eerst vullen van je mond met rook voordat je inhaleert ‘the French inhale technique’ noemen, maar de techniek zelf ken ik al heel lang. Een prima methode om hoestbuien te voorkomen, doordat je de rook beter doseert.

Lifehack #4 • Bubbel-test en microscoop

Eén van de betrouwbaarste en snelste manieren om de kwaliteit van hasj te beoordelen, is de bubbel-test. Houd een vlam dichtbij de hasj – nooit de hasj in de vlam steken – en kijk goed naar het deel dat verwarmd wordt. Als dit gaat bubbelen, dan heb je goede kwaliteit in handen. Een mini-microscoop is een handig hulpmiddel om zowel hasj als wiet te controleren. Let bij wiet op de hoeveelheid en kleur van de trichomen en vermijd wiet waarvan de trichomen aan elkaar klonteren.

Lifehack #5 • De Saverette

Een honderd procent Nederlandse uitvinding, deze afsluitbare hulzen in joint-formaat, gemaakt van hard, vuurbestendig plastic. Je kunt je joint er desnoods brandend in stoppen. Ideaal voor deels opgerookte jonko’s, maar ook heel handig om voorgedraaide exemplaren heel en droog te houden onderweg. Enig minpuntje is dat het dopje na verloop van tijd afbreekt en daarna onvermijdelijk zoek raakt.

Lifehack #6 • In je sas met glas

Cannabis bewaar je niet in plastic, maar in glas. En ook heel belangrijk: in het donker. Zogenaamde inmaakpotten zijn niet duur, ruim verkrijgbaar en bijna ongelimiteerd herbruikbaar. De echte connaisseurs stoppen zogenaamde humidipacks in hun potten, om het vochtgehalte te optimaliseren.

Lifehack #7 • De hippie speedball

De combinatie van cannabis en koffie wordt ook wel hippie speedball genoemd. Op de een of andere manier creëren de beide elementen een effect dat voor veel mensen, waaronder ikzelf, het beste van beide werelden verenigt. High maar alert, ontspannen maar niet gevloerd. Zie ook mijn CNNBS column ‘Ode aan de Hippie Speedball’.

Lifehack #8 • Medtainer: ideaal voor onderweg

De Medtainer is een Californische stash-box en grinder ineen. Een slim en praktisch ontwerp, in diverse formaten verkrijgbaar en ideaal voor onderweg. Bijkomend voordeel is dat het ding er helemaal niet uit ziet als een grinder of een wietpotje. Bij het VOC leeft al jaren de wens om Medtainers met VOC logo en slogan te realiseren, waarvan de opbrengst naar de stichting gaat. Wie weet komt het er dit jaar van.

Lifehack #9 • Stukje hasj in shagbuil

De veiligste optie als je Nederland verlaat is natuurlijk helemaal geen cannabis meenemen. Maar als je toch iets mee wil nemen dan is een stukje hasj (niet meer dan 5 gram), weggestopt in een buil shag een van de veiligste manieren. Mocht een douanier het toch ontdekken, dan kun je de domme Hollander uithangen, die helemaal vergeten is dat hij nog wat hasj bij zich had. “It is legal in my country, you know, Sir! I am very sorry, Sir!!”

Lifehack #10 • Maak een boekje

Goede cannabis stimuleert je creativiteit, scherpt je zintuigen, verruimt je bewustzijn en levert inzichten en associaties op die je zonder cannabis ontgaan. Een boekje met lege bladzijden om invallen te noteren, tekeningen te maken of citaten te verzamelen helpt je het meeste uit je sesh te halen. En je hebt toch al een pen bij de hand (zie lifehack #1). Dichter, schrijver en cannabisactivist Simon Vinkenoog vulde in zijn lange leven tientallen, misschien wel honderden van dit soort boekjes. De mooiste zijn kunstwerken op zich.

[openingsbeeld: Myrioter Art/Shutterstock, foto glazen met wiet: Cannabis_Pic/Shutterstock, foto koffie met wiet: PopFoto/Shutterstock]
(advertentie)