(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In Californië werkt de wietbranche samen met de wijnindustrie en de lokale overheid om het eerste ‘cannabis appellation systeem’ ter wereld van de grond te krijgen. Het idee is dat namen als Mendocino en Humboldt straks even goed beschermd zijn als Champagne en Bordeaux.

Druiven en cannabis

Achter de schermen werken de wijnboeren en de cannabisboeren al drie jaar samen aan dit project, berichtte het wijntijdschrift Wine Enthusiast deze week. Het systeem van appelations – voluit Appelation d’Origine Contrôlée (AOC) – komt uit de Franse wijnindustrie. Het is vanaf 1923 ontwikkeld voor de regio Châteauneuf-du-Pape, door een jurist annex wijnboer. Doel was de reputatie van de wijnen uit deze regio te beschermen tegen namaak en inferieure wijntjes.

Daarbij ging en gaat het niet alleen om de locatie waar de druiven worden geteeld, maar ook om teeltmethoden, soorten druiven, bodemtypes en andere specifieke kenmerken. Dit sluit uitstekend aan bij de buitenteelt van cannabis in Californië, met name in de noordelijk gelegen Emerald Triangle. 

Cannabis Appellations Program

Eerder schreef ik in deze column over het boek Craft Weed van Ryan Stoa, die een systeem van appellations naar Frans model voorstelt voor de Californische cannabisindustrie. Dat gaat er nu dus echt van komen, de benodigde wetgeving is aangenomen en het Cannabis Appellations Program is klaar om uitgerold te worden.

De mensen en organisaties die het programma hebben ontwikkeld, gaan er van uit dat de Californische cannabis op termijn ook internationaal legaal verhandeld zal worden, net als de wijnen uit de beroemde Napa Valley.

Feitelijk gaat dat al gebeuren met onze eigen wietproef; het Amerikaanse cannabis concern Cookies is 1 van de 10 bedrijven die gaat kweken voor het ‘experiment gesloten coffeeshopketen’. Een van de filialen van de Amsterdamse coffeeshopketen Greenhouse is eerder deze maand omgebouwd tot een Cookies winkel, wat tot de bizarre situatie leidt dat Cookies als kweker geen cannabis mag leveren aan deze Cookies winkel, omdat Amsterdam niet meedoet aan de wietproef.

Typerend plaatje uit het noorden van de staat Californië, van oudsher een gebied waar de betere buitenwiet geteeld wordt… [foto: CarlosRamos/Shutterstock]

Marokko, Afghanistan… Nederland?

Omdat in ons land vooral binnen wordt gekweekt – de thuistelers even buiten beschouwing gelaten – heeft een appellation systeem voor Nederland weinig meerwaarde. Al kan ik me wel iets voorstellen bij échte Brabants Paars en échte Frisian Dew, dus daadwerkelijk gekweekt in die provincies.

Maar de wereld is veel groter dan ons kikkerlandje. Traditionele productieregio’s als de Rif in Marokko en de Kulu vallei in India zijn geknipt voor een appellation systeem, waarbij de eeuwen van ervaring met cannabis maximaal benut kunnen worden ten behoeve van de kwekers en de consumenten.

Wat mij vooral belangrijk lijkt, is dat de organisatie van zulke systemen bij de industrie en de kwekers zelf ligt, zoals in 1923 in Châteauneuf-du-Pape. En dus niet bij de overheid.

[openingsbeeld: xxx, foto naambordje California: Rex Wholster/Shutterstock]
(advertenties)