(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dabben is het ‘roken’ of eigenlijk verdampen van cannabisconcentraten. Zulke concentraten zien er doorgaans heel appetijtelijk uit, als prachtige goudgele stukjes glas of een romige zoete saus. De geur van concentraten is al even zoet en aanlokkelijk, dus het is begrijpelijk dat je ze eens wil proberen. Dabben is echter heel wat anders dan wiet roken, dus zorg dat je weet wat je te wachten staat als je het voor het eerst probeert.

Goede cannabisconcentraten zijn een volledig natuurlijk extract van de werkzame en aromatische stoffen, zoals die ook in de trichomen van wiet zitten. Eigenlijk is het gewoon wiet zonder al het groene plantmateriaal, dus in die zin zou je ook hetzelfde effect verwachten. Maak je borst dan echter maar nat, want cannabisconcentraten zijn – en de naam zegt het al – een veel sterkere vorm van cannabis. Het effect is in essentie wel hetzelfde maar slaat veel harder en heftiger in. Dit kun je verwachten als je het voor het eerst gaat doen.

Zo stoned (én high) als een garnaal

Als er een waarschuwing op zijn plaats is dan is het wel deze: doe het rustig aan met je eerste dabsessie! Juist als je een ervaren wietroker bent, ben je geneigd om te denken dat je het concentraat in dezelfde hoeveelheden kunt roken als je gewend bent. Doe dat niet want rosin of BHO is zeer geconcentreerd en bevat veel meer THC dan zelfs de sterkste wiet. Om je een idee te geven, wiet heeft in Nederland een gemiddeld THC-gehalte van 15% terwijl concentraat zo’n 39 tot zelfs 80% THC kan bevatten! Begin dus voorzichtig met zogenaamde baby dabs, oftewel hele kleine brokjes concentraat. Juist als je gewend bent om dagelijks wiet te roken.

Hoesten als een zeehond

Als je weleens pure wiet rookt of een krachtige verdamper gebruikt, dan ken je al de lichte versie van het hoest-effect dat je eerste dab je gaat opleveren. Je longen trekken samen en bij het uitblazen begin je ongewild te hoesten. Het voelt alsof met elke hoest een stukje van je longen meekomt, en je klinkt als een blaffende zeehond. De hoest kan soms lang aanhouden en als je de waarschuwing hierboven niet in acht genomen hebt heb je er nog de hele dag ‘plezier’ van. Gelukkig wordt het hoesten wel minder als je wat vaker gaat dabben, en het rustig aan doet met de hoeveelheden.

Zweten als een otter

Of het nou door de THC komt die door je aderen vloeit na een dabsessie, of door die eeuwigdurende hoestbui; je kunt gaan zweten als een otter! Als de dab inslaat en je de ergste hoestbui van je leven achter de rug hebt, produceert je lichaam zweet alsof je in een kooigevecht tegen Badr Hari én Rico Verhoeven bent beland. En de hitte van die gloeiend heet gestookte dabnagel helpt ook niet mee.

Genieten van een heerlijke smaak

Nee, de dierenanalogieën waren niet op. We kunnen ons alleen geen dier voorstellen die meer geniet dan jij, als je de smaak van een goed cannabisconcentraat proeft. Want als dabben je alleen een soort zwetende, hoestende en knetterstonede kruising tussen een otter, zeehond en een garnaal zou maken, dan zouden niet veel mensen het doen waarschijnlijk.

Toch is dabben ook een heerlijke ervaring, en de smaak van een goed concentraat daarvoor voor een groot deel verantwoordelijk. Je moet het natuurlijk zelf proeven om het echt te weten, maar als we zeggen dat het is alsof je zoet en vers rijp fruit inhaleert dan komen we wellicht in de buurt. In ieder geval is de smaak totaal niet vergelijkbaar met het roken van wiet. Concentraat smaakt zoals een verse wiettop ruikt, en helemaal als je je dabnagel niet te heet stookt.

Slapen als een os

We weten allemaal wel dat cannabis een goed slaapmiddel is, en iedereen die regelmatig wiet gebruikt kent ook het gevoel van een couch lock. Maar na je eerste dabsessie, nadat je gehoest, gezweet en genoten hebt ga je waarschijnlijk 100% zeker slapen als een os. Wat zeggen we; je wordt die os! Zorg dus dat alles wat je ook maar nodig denkt te hebben binnen handbereik is. En dan hebben we het sowieso over snacks, drinken en een comfortabele plaats om in slaap te vallen; om over je lieve vriend of vriendin nog maar niet te spreken. De afstandsbediening zul je echter niet nodig hebben want concentratie is waarschijnlijk óók 100% zeker heel erg ver te zoeken…

[Openingsbeeld: Roxana Gonzalez / Shutterstock. Overig beeld v.b.n.b.: johavel, lovedoodle, Cory Thoman, Natykach Nataliia, neo matrics / Shutterstock]
(advertentie)