(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als columnist Derrick Bergman van 2 dingen fan is, zijn het wel cannabis en koffie! Volgens de voorzitter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) bestaat er eigenlijk geen betere combinatie dan wiet en een bakkie pleur… Een ode aan de Hippie Speedball  is dan ook het logische gevolg.

Koffie en wiet

shutterstock_113863594

Koffie en wiet wordt ook wel een hippie speedball genoemd… [beeld: Helena Ohman/Shutterstock]

Terwijl ik deze column schrijf drink ik een koffie verkeerd en rook ik een jointje met Javaanse Jongens en een topje sativa dominante binnenwiet. Een Hippie Speedball wordt de combinatie van koffie en wiet wel genoemd. Het is een van die begrippen uit de cannabiscultuur waarvan de precieze herkomst onduidelijk is. De term speedball voor een combinatie van speed en heroïne bestaat al langer, maar zover ik weet dateert Hippie Speedball van lang na de jaren zestig.

Hasjclub in Parijs

Het tegelijk consumeren van koffie en cannabis komt natuurlijk al veel langer voor. Neem de befaamde Club des Hachischins, die vanaf 1840 in het Parijse Hôtel Pimodan bijeen kwam om met hasj te experimenteren. Eén van de stichters van de Club, Théophile Gautier, schreef uitgebreid over de maandelijkse sessies waaraan beroemde schrijvers als Baudelaire, Victor Hugo en Honoré de Balzac deelnamen. Citaat:

“De arts stond bij een buffet waarop zich een dienblad bevond, vol kleine schoteltjes van Japans porselein. Met behulp van een spatel nam hij uit een kristallen vaas een stukje pasta of groenachtige vruchtemoes, ongeveer zo dik als mijn duim, en legde dat naast een vergulde zilveren lepel op elk schoteltje. (…) ‘Dit zal van uw aandeel in het Paradijs worden afgetrokken’, zei hij tegen mij en reikte mij de dosis die mij toekwam. Toen eenieder zijn deel gegeten had, werd er koffie geserveerd op de Arabische wijze, dat wil zeggen, met het drab en zonder suiker. Daarna gingen wij aan tafel.”

De 420 meeting

Theehuis_Mellow_Yellow_Amsterdam

Theehuis Mellow Yellow in Amsterdam, voor hetzelfde geld hadden onze wereldberoemde coffeeshops dus tea houses geheten…

Tijdens een van de eerste keren dat ik in Amsterdam de High Times Cup versloeg, midden jaren negentig, belandde ik op de dagelijkse 420 meeting. De Cup werd toen nog gehouden in het Pax Party House, een verdwenen zalencomplex aan de Ferdinand Bolstraat, pal naast een groot politiebureau. Tijdens de dagelijkse 420 meeting deelde Steve Hager pure joints uit, waarna elke judge die daar zin in had zijn of haar zegje kon doen. Of een lied zingen. Of een gedicht voordragen, zoals een jongen die middag deed. De titel en het refrein heb ik altijd onthouden: coffee and weed is the best way to travel.

Koffie als graadmeter

En zo is het. Het opwekkende effect van cafeïne en de meer ontspannende roes van cannabis zorgen samen voor een ideale kickstart. Actief maar relaxed, scherp maar associatief. In de tijd dat ik voor Highlife coffeeshops testte, was de kwaliteit van de koffie een belangrijk criterium. Niet alleen omdat ik een koffiefreak ben; de zorg die aan de koffie wordt besteed zegt meestal ook iets over het serviceniveau in het algemeen.

Tea house…

Opmerkelijk in dit verband: de allereerste coffeeshop van Amsterdam, de Mellow Yellow van Wernard Bruining aan de Weesperzijde, heette helemaal geen coffeeshop of koffieshop, maar theehuis. Het had dus maar een haar gescheeld of ‘tea house‘ was de wereldberoemde codenaam geworden voor plekken waar je wiet en hasj kan kopen en roken…

[openingsfoto: Chaowalit Seeneha/Shutterstock]
(advertentie)