(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Myanmar, vroeger bekend als Birma, is een van die fijne landjes in Azië waar de autoriteiten graag laten zien hoe hard ze optreden tegen drugs. Vorige week was het dan ook groot feest ter gelegenheid van de – let even op nu – United Nations International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking.

Vuurshow voor de VN

Maandag schreven wij al een artikel over het jaarlijkse VN-geblaat tegen drugs, naar aanleiding van het verschijnen van alweer een jaarrapport over drugs. Zie ‘VN wil wereldwijd advertentieverbod voor cannabis‘ voor de details daarover, gaan we hier fluks door naar Myanmar.

De ruim 54 miljoen inwoners daar hebben niet alleen te lijden onder een (hernieuwde) militaire dictatuur, ze mogen ook helemaal niks van hun machthebbers voor wat betreft drugs. Om dat eventjes fijntjes erin te hameren bij het klootjesvolk en met een puike show te onderstrepen, gingen er op de VN anti-drugsdag – steevast op 26 juni, geen flauw idee waarom – wat partijtjes drugs in de hens.

25 ton dope in de hens

Nou ja, partijtjes. In de steden Yangon, Mandalay en Tauggyi ging een onvoorstelbare hoeveelheid drugs de fik in, volgens het Britse tv-station SkyNews goed voor een straatwaarde van liefst 570 miljoen euro. Het gaat om naar verluidt 25 ton cannabis, heroine, opium, ketamine, crystal meth en speed.

Volgens experts is Myanmar mede door de politieke instabiliteit een grote speler geworden voor synthetische drugs, die met name in de afgelegen grensregio’s worden geproduceerd.

Nou ja, jammer wel weer dat er dus ook een hoop wiet en hasj tussen al die shit zat, in wat wellicht ’s werelds duurste fikkie aller tijden is geweest. Hieronder de beelden van de grootste brand in ’s lands grootste stad Yangon:

(advertentie)