(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op de drie wietplanten die zijn kweektent zijn uitgezet na, heeft Excalibur gelukkig geen nieuwe hermafrodieten ontdekt. Wel beginnen zijn dames nogal vroeg te vergelen door een pH-sensor die over zijn houdbaarheidsdatum heen is. Als dat maar goed gaat…

Een iets korter kweekverslag dan je van mij gewend bent deze keer, want ik heb een berg werk te verzetten deze weken. Ik help namelijk iemand met de inrichting van een nieuwe kweekkamer, en die is 25 vierkante meter dus dat neemt wel wat tijd in beslag.

Ondertussen bloeien mijn eigen planten natuurlijk gewoon door. Nadat ik vorige week de herma’s ontdekte en verwijderde, is er deze week gelukkig geen negatief nieuws in die trend…

Wel heb ander minder goed nieuws te melden. Zowat alle dames hebben namelijk afwijkende bladkleuren gekregen. Enkele planten hebben hun levenscyclus er inderdaad al bijna opzitten, dus is de verkleuring niet heel abnormaal. Maar de rest van de dames moeten nog wel even, dus dat is minder normaal.

pH-waarde (stiekem) te laag…

De reden is echter wel eenvoudig, ik ben twee keer vergeten om mijn pH-meter te kalibreren! Na controle van de voorraad ijkvloeistoffen bleek dat het januari toen ik de meter voor het laatst heb gekalibreerd. En aangezien ik dat gewoonlijk elke maand doe, zijn er dus twee kalibraties niet uitgevoerd.

Inmiddels heb ik natuurlijk wel snel even een kalibratie uitgevoerd. Het bleek dat er een afwijking van 0,4 punten naar de negatieve kant was. Met andere woorden, als ik een pH-waarde van 6 zag op mijn pH-meter, was dit eigenlijk ph 5,6. En aangezien ik tegen het einde van de bloeifase regelmatig zuurder voedingswater geef van rond de 5,8 tot 6,0, kan dit ervoor zorgen dat niet alle voedingsstoffen opgenomen worden zoals het moet. Rekening houdend met de afwijking werd de pH-waarde dan 5,4… En gezien ik niet op hydro kweek, werkt zo’n lage pH-waarde niet zo goed.

Ik heb alles wel gecorrigeerd, maar de sporen blijven helaas zichtbaar.

Tenminste houdbaar tot…

Een vriend die even op bezoek kwam controleerde uit nieuwsgierigheid de doos waar de pH-meter in geleverd werd. De verwisselbare pH-sensor bleek een houdbaarheidsdatum te hebben… Na opzoekwerk wisten we dat na deze datum, de pH-sensor een grote afwijking kan geven. En deze datum is al even voorbij. Reden genoeg in ieder geval om op zoek te gaan naar een nieuwe sensor. Nu maar even verder meten met de reserve meter.

Gezonde jonkies

Mijn drie kleine dames, die ik ter vervanging van de drie herma’s had laten ontkiemen, doen het goed. Ze zijn lichter van kleur dan ik gewend ben, maar dit kan te wijten zijn aan de lichtkleur (3000K) van de zelfbouw-kweeklamp die ik van bouwlampen gemaakt heb. Het is verder geen probleem want de plantjes groeien goed ze zijn niet erg gestrekt.

Omdat deze ‘jonkies’ al een paar weken oud zijn heb ik ze verplaatst naar mijn grote tent, waar ze ook ineens op 12/12 zijn gezet. Ze krijgen zo snel mogelijk hun definitieve kweekpot zodat ze snel groot en sterk kunnen worden. Ze hebben tenslotte wat in te halen, vergeleken met de oudere dames in de tent 😉

Tot de volgende en veel kweekplezier !

(advertentie)