(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vandaag is het 11 mei, officieel de dag van Mamertus, één van de vijf katholieke heiligen aan wie we het begrip ijsheiligen te danken hebben. IJsheiligen is het oudste begrip uit de volksweerkunde, maar dat is niet zo belangrijk allemaal. Wat wel héél belangrijk is, is dat je onthoudt dat je NU je buitenwietplanten moet zaaien!

shutterstock_405612913

Neem het niet zo streng, maar ijsheiligen is wel een prima moment om wietzaden te zaaien! Foto: Marta Cobos

Er zijn eigenlijk vijf ijsheiligen, ze hebben allemaal een eigen dag, beginnend vanaf 11 mei. Maar omdat de katholieke kerk het niet zo nauw neemt met feiten en drie nu eenmaal hun heilige getal is (heilige 3-eenheid, de vader (god), de zoon (Jezus) en de heilige geest of zoiets), telt ijsheiligen maar drie dagen in plaats van vijf. In de volksweerkunde geeft IJsheiligen het moment aan waarna er geen nachtvorst meer zou optreden, en dat is dan weer waarom wij het er hier over hebben, en eigenlijk het enige wat je als buitenwiet-liefhebber over ijsheiligen zou moeten weten.

Niet zo streng

Net zoals de kerk het niet zo nauw neemt met het aantal dagen, hoef je je als buitenwietkweker ook niet zo nauw te nemen met ijsheiligen. Vaak is er al ver voor ijsheiligen geen nachtvorst meer, en ook is ijsheiligen geen garantie dat er geen nachtvorst meer optreed.

In de volksweerkunde geeft IJsheiligen het moment aan waarna er geen nachtvorst meer zou optreden

Wel is ijsheiligen een mooi moment om met de buitenwiet te beginnen, de temperatuur is vanaf ijsheiligen aangenaam genoeg zodat wietplanten in een mooi tempo zullen groeien en het aantal lichte uren op een dag is genoeg om ervoor te zorgen dat wietplanten groeien, en niet meteen in de bloei schieten. Zou je namelijk te vroeg in het jaar een wietplant zaaien, dan schiet deze meteen in de bloei om vervolgens te gaan reveggen, oftewel terug in de groeifase schieten. Kijk maar eens naar deze plant die we op 7 februari zaaiden; ze bloeit al een tijdje maar schiet nu weer terug in de groeifase. Je kunt zien hoe nieuwe takken vanuit de bloemen beginnen te groeien, verder is de plant ook niet erg mooi ontwikkeld door het gebrek aan lichtkracht.

20160511_110311

Een plant die te vroeg in het jaar gezaaid wordt heeft het moeilijk, koud en een gebrek aan licht. Ze gaat meteen in bloei, en weer terug in de groeifase wanneer de dagen lengen…

Wanneer je toch extra vroeg met je buiten-wietplanten zou willen beginnen, dan kun je ze wel een paar weken voor ijsheiligen zaaien en binnen onder een lamp houden tot het buiten warm genoeg is en de dagen lang genoeg duren. Een paar spaarlampen of een t-Neon armatuurtje zijn dan een prima lichtbron voor dit doel.

chaze1

Zorg ervoor dat een autoflower van de drie mooiste maanden van het jaar geniet, dan geniet jij van de mooiste autoflower-wiet!

Autoflowers zaaien

Aangezien autoflowers maar een kort leven van pak ‘m beet, drie maanden beschoren zijn, raden we aan om autoflowers nog niet voor ijsheiligen te zaaien. De koude temperatuur van dagen in maart of april zorgen er namelijk voor dat een autoflower een stuk minder snel groeit. Die groei kan een autoflower later nooit meer inhalen en het resultaat is een klein plantje met een slechte oogst.

De koude temperatuur van dagen in maart of april zorgen ervoor dat een autoflower een stuk minder snel groeit

Wanneer je voor maar één autoflower cyclus per zomer gaat, dan is het zelfs beter om nog wat later in het jaar te zaaien, maar niet veel later. Voor het beste autoflower resultaat moet je er namelijk voor zorgen dat de planten tijdens de drien mooiste maanden van het jaar kunnen groeien en bloeien. En een goed en warm begin met lange dagen zorgt daarbij voor de allermooiste autoflowers. Wanneer je je autoflowers bijvoorbeeld aan het einde van mei zou zaaien, genieten ze met volle teugen van de heetste zomermaanden juni, juli en augustus.

(advertentie)