(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

CNNBS TOP 50 #48 Onthoud deze maar voor het najaar van 2018 want veel buitenwiet groeit er niet meer in december. Toch kan toprot je oogst ook binnen behoorlijk verknallen en kun je het dus beter voorkomen. En mocht dat dan niet lukken dan kun je het altijd nog genezen om te redden wat er te redden valt. 

HET MEEST GELEZEN OVER CANNABIS IN 2017 #48

Nog even en dan gaan wietplanten buiten bloeien. Een mooie tijd voor jou als plantenliefhebber maar ook een mooie tijd voor botrytis aka grauwe schimmel aka toprot. Dikke wiettoppen in regenachtig weer zijn namelijk de favoriete prooi voor toprot om genadeloos in toe te slaan. 

Toprot is een wrede schimmel voor wietplanten en hun kwekers. Juist wanneer die hun best hebben gedaan en aan het einde van de zomer lekkere dikke toppen dragen, slaat deze schimmel toe. Eenmaal aangetast kun je niets meer doen dan je top weggooien, want toprot roken is vies en zelfs gevaarlijk voor je gezondheid. Helaas is het najaar in de lage landen vrijwel altijd koud en nat, waardoor toprot lastig te voorkomen is.

Hoe ontstaat toprot

Wietkwekers noemen botrytis toprot omdat de schimmel bij wietplanten juist in de toppen toeslaat, maar wietplanten zijn niet de enige planten die last hebben van deze grauwe schimmel. Druiven en aardbeienplanten hebben er ook dikwijls mee te maken. De poederige sporen van de schimmel verspreiden zich via de wind en regenwater. Eenmaal op een plant zullen ze pas in rotte plekken veranderen wanneer de omstandigheden daar goed voor zijn.

Zolang je wiettoppen droog blijven, genoeg wind vangen en de temperatuur nog aangenaam warm is zullen de sporen van botrytis niet veel schade aanrichten. Een met sporen geïnfecteerde top gaat pas rotten wanneer de temperatuur onder de 20 graden zakt en toppen uren achter elkaar nat zijn van de regen. Een slechte luchtcirculatie rond de toppen zorgt ervoor dat vocht niet goed kan verdampen en verhoogt het risico op toprot.

Toprot voorkomen

Toprot is zoals gezegd lastig om te voorkomen buiten maar je kunt de kans erop wel minimaliseren. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om het risico op toprot te verkleinen.

  • Zorg ervoor dat je wietplanten zoveel mogelijk droog houdt. Als het mogelijk is, maak dan een afdak om de planten tegen regenwater te beschermen. Als dat er niet inzit, schud je toppen na een regenbui dan zoveel mogelijk droog.
  • Een goede luchtcirculatie helpt om vocht te laten verdampen. Zet wietplanten daarom bij voorkeur op een plek in de wind en snoei aan het begin van de bloeifase een deel van de bladeren zodat de wind makkelijker langs de toppen kan blazen. Snoei echter niet teveel en doe het voordat het risico op toprot het grootste is.
  • Gezonde wietplanten kunnen zich beter tegen toprot verdedigen, het ligt voor de hand maar let op dat je plant niet wordt belaagd door beestjes of met tekorten of overschotten kampt.
  • Voorkom open wonden door snoeien of andere plantentraining. Zulke wonden geven de sporen van botrytis namelijk toegang tot het binnenste van je wietplant.
  • Een tip voor de toekomst is om een wietsoort te kweken die bekend staat goed tegen schimmels bestand te zijn. Een korte bloeifase helpt daarbij natuurlijk ook, hoe eerder je kunt oogsten hoe beter. Autoflowers kun je al ver voor het najaar oogsten.

Toppen inspecteren

Wanneer je wietplanten eenmaal mooie toppen dragen en het risico op toprot aan het eind van de zomer toeneemt, is het belangrijk om ze dagelijks op toprot te inspecteren. Hoe eerder je toprot namelijk opmerkt, hoe kleiner de schade.

Toprot ontstaat in het midden van een top en is daarom moeilijk op te merken.

Omdat toprot midden in wiettoppen ontstaat, kun je het aan de buitenkant maar lastig zien. Kijk daarom goed naar de kleine blaadjes die uit de toppen groeien. Hieraan kun je toprot het beste herkenen. Trek zacht aan deze blaadjes om te voelen of ze stevig vastzitten. Als de top van binnen is aangetast zal het blaadje op die plek loslaten wanneer je eraan trekt. Let ook op de kleur, als er gele of bruine blaadjes uit de top groeien is dit geen goed teken. Buig de top open wanneer je zulke blaadjes opmerkt om te zien of er wellicht een rotte plek zit.

Toprot genezen

De kop hierboven klopt eigenlijk niet, want eenmaal aangetaste toppen zijn niet te genezen. Een wiettop met toprot is maar goed voor één ding en dat is de kliko. Merk je toprot op en zie je geen mogelijkheden om de omstandigheden aan te passen, dan is het vaak het beste om de plant maar meteen te oogsten. Gooi alle aangetaste toppen in dat geval weg en let daarbij op dat je de poederige schimmelsporen niet inademt.

Er bestaan wel fungicides tegen botrytis maar deze kun je alleen preventief tijdens de groeifase op cannabisplanten gebruiken. Omdat je wietplanten nu al bloeien en toppen hebben, zijn er ook geen andere middelen tegen toprot mogelijk. Bespuit je wietplant met toprot dus nooit, het werkt niet en je wiet gaat er slecht van smaken.

Mocht je toprot opmerken en je kunt ook de omstandigheden aanpassen door je wietplant bijvoorbeeld binnen onder een lamp te zetten, dan kun je de toprot proberen te verwijderen en de plant verder laten afbloeien. Knip alle geïnfecteerde plantendelen onmiddellijk weg anders zal de schimmel snel uitbreiden. Let daarbij goed op dat de rotte delen niet in contact komen met de gezonde delen van je plant. Zet de plant daarna direct in een droge warme omgeving met veel licht en een goede luchtcirculatie.

(advertentie)