(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

CNNBS TOP 50 #49 • Het jaar was koud begonnen of er werd alweer een nieuw wapen in stelling gebracht tegen binnenkwekers. Netbeheerder Stedin kan de stroomdiefstal blijkbaar moeilijk verkroppen en verzint iets nieuws: slimme apparatuur in elektriciteitshuisjes. De stad Sliedrecht kreeg in januari de primeur met de installatie van de anti-cannabisteelt software. Daarna hebben wij er in ieder geval nooit meer iets van gehoord, dus het is even afwachten of wij nu werkelijk moeten vrezen voor ontdekking via de stroommeters.

HET MEEST GELEZEN OVER CANNABIS IN 2017 #49

Netbeheerder Stedin – gas en elektriciteit in Zuid-Holland, Utrecht, regio Amstelland, Kennemerland, Noordoost Friesland en Weert – heeft iets bedacht om het leven van wiettelers te vergallen: slimme software in  alle elektriciteitshuisjes. Zo slim dat ze jouw kweekactiviteit kunnen verraden!

Vooraleerst moeten met name de wietkwekers in Sliedrecht – 25.000 inwoners, provincie Zuid-Holland – op hun tellen passen, want daar komt de NSB slimme software het eerste. Die komt in alle elektriciteitskasten en het is de bedoeling dat in de komende vijf jaar alle (!) stroomhuisjes van Stedin in Nederland worden voorzien van de anti-wiet software.

Stedin is blij

Stedin-woordvoerder Koen de Lange is een blij man in het Algemeen Dagblad dat erover bericht. Met de nieuwe techniek kunnen wietplantages immers veel sneller opgespoord worden. Tot nu toe is de stroomboer afhankelijk van klikkende burgers die de politie bellen of (nog laffer) Misdaad Anoniem, waarna ze de kwekerij kunnen (laten) ontruimen. ‘Daar hoeven we met deze nieuwe techniek niet meer op te wachten’, aldus De Lange.

En denk ook maar niet dat het een lege huls is, deze cyber-aanval op onze vakbroeders. Naar nu bekend is gemaakt zijn de eerste proeven namelijk al doodleuk gehouden in de afgelopen maanden. Opnieuw De Lange: ‘De techniek werkt. De komende weken en maanden is het een kwestie van finetunen en dan kunnen we echt aan de slag.’

Oppassen voortaan met je HPS-lampen en afzuigers/ventilatoren als je in ‘Stedin-gebied’ woont en wiet kweekt… [foto: Eric Limon/Shutterstock]

Grote pakkans

Details over hoe de slimme software werkt wil hij niet prijsgeven, want ‘we willen criminelen niet wijzer maken dan ze al zijn’. Het zal erop neer komen dat de stroomafname in de smiezen wordt gehouden en er bij extreme pieken (kweeklampen en/of ventilatie dus) automatisch een melding wordt doorgegeven. Daarna is het voor de Stedin-mensen een koud kunstje om in het elektriciteitshuisje vast te stellen wie de ‘crimineel in kwestie’ is, aangezien iedere straat een eigen kabel heeft van/naar het huisje. ‘We kunnen behoorlijk precies uitzoeken waar een kwekerij zich bevindt’, aldus De Lange in het AD.

En dan ook nog je (koop/huur)huis uit

Te vrezen valt natuurlijk ook dat ander stroom- en gasboeren zich die slimme software aanschaffen. Maar in het gebied dat Stedin van juice voorziet, grofweg de Randstad en provincie Utrecht, werden in 2015 al 1.300 wietkwekerijen ontmanteld, en dat is dus nog zónder slimme software.

Behalve Stedin is ook burgemeester Bram van Hemmen van Sliedrecht blij met de gepimpte anti-wiet stroomhuisjes. Hij wijst daarbij op het brandgevaar. In één moeite door kondigt deze CDA’er trouwens nóg meer onheil aan voor mensen in zijn stad die gepakt worden met planten. Behalve huurders – die er nu al uitgegooid worden als ze een kwekerij hebben – gaat de gemeenteraad binnenkort besluiten of deze idiote maatregel ook gaat gelden voor bedrijfspanden en eigenaren van koopwoningen…

[openingsbeeld: OKPRINT/Shutterstock]
(advertenties)