(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De nieuwe Oostenrijkse regering, bestaande uit conservatieven en rechts-populisten is van plan om de verkoop van wietzaden en stekken te gaan verbieden. Door een maas in de drugswet konden die producten jarenlang gewoon verhandeld worden en is is de growshopmarkt uitgegroeid tot een welvarende business. Als het kabinetsplan werkelijkheid wordt krijgt de cannabisbranche in het Alpenland dus een enorme dreun te verwerken!

Stekkenfarm met 1 miljoen wietplantjes

De verkiezingsuitslag en het nieuwe kabinet dat daaruit voortvloeide van ÖVP (conservatieven) en de PVV-achtige FPÖ (rechts-populistische liberalen) dreigen de bloeiende stekkenhandel in Oostenrijk dus de nek opm te draaien. Tot op heden was het zo dat je alles openlijk mocht hebben en verkopen zolang er maar geen sprake is van ‘bloeiende wietplanten’. Stekkenfarms met wel 1 miljoen kloontjes zijn daarom geen uitzondering in het land, net als een florerende zadenhandel in de vele growshops.

Kijk nog maar eens naar deze video die CNNBS in 2014 plaatste over de cannabisbranche:

Verbod aangekondigd

De huidige Oostenrijkse narcoticawet maakt geen onderscheid tussen cannabis en hennep. Hennep met maximaal 0,3% THC erin is dus legaal en al het andere wordt behandeld als ‘illegale en verslavende substanties’. In het onlangs gepresenteerde regeringsprogramma staat enigszins verstopt op pagina 44 een van de vele maatregelen voor de hervorming van het strafrecht (iets wat rechtse partijen en populisten nu eenmaal heel erg belangrijk schijnen te vinden, tenminste als het de kant van strenger straffen opgaat).

Met het voorgestelde:

wordt de bestaande cannabisindustrie in het Alpenland grondig gesloopt. Er komt zo dus een einde aan het decennia lang verkopen van wietplanten voor het doeleinde van ‘aromatherapie en versiering’, zoals het eufemistisch in de huidige drugswet staat omschreven.

Bloeiende cannabizz

Eigenaren van zaden en stekken mogen hun planten volgens die wet niet in de bloei zetten. Het is echter een publiek geheim dat de vele duizenden kloontjes die er verkocht worden bestemd zijn voor de kweektenten en -kasten van wietconsumenten. En ook de omringende landen houden van de Oostenrijkse stekkenbusiness vanwege de open grenzen en de gecontroleerde kwaliteit van een grote diversiteit aan cannabis strains.

De maas in de drugswet van Oostenrijk werd meer dan 20 jaar geleden ontdekt door de eerste growshop in Wenen, die ‘Was Denn?’ heet. Direct begon de shop met het verkopen van wietstekken. In het begin accepteerde de autoriteiten dit niet en werden de growshops steevast overvallen, maar rond de eeuwwisseling openden steeds meer growshops hun deuren in de hoofdstad, met meer politie-optreden als gevolg. Maar omdat enkele shops klachten indienden op basis van genoemde drugswet – en ook geregeld in het gelijk werden gesteld – werd er vanaf 2006 niet meer opgetreden tegen de wietzaden en stekkenverkopers!

Als het aan de regering ligt is dit binnenkort allemaal afgelopen…

Economische rampspoed

De economische gevolgen van het nu aangekondigde verbod daarop kunnen gigantisch zijn, zeker omdat het Hooggerechtshof in 2015 nog oordeelde dat kloonfabrieken en growshops ‘duidelijk legaal’ zijn. De Österreichischen Hanf Verband claimde in een interview met Vice dat alleen de Weense growshops al 250.000 (!) wietstekken per maand verkochten, en dat was dus nog voor het vonnis van het Hooggerechtshof ook.

Nadat de grootste growshop/stekkenboer in 2015 volkomen legaal werd verklaard schoten de cannabiswinkels in héél Oostenrijk uit de grond. Zelfs in sommige grote tuincentra kan de Oostenrijker tegenwoordig wietstekken kopen. Cannabispatiëntenvereniging ‘Arge-Canna’ uit Wenen is vanzelfsprekend onthutst over het plan van de nieuwe rechtse regering. De ban op de verkoop van zaden en kloontjes ‘ als een hervorming van de drugswet bewerkstelligt alleen maar een significante daling van de economie en gaat gepaard met immens verlies aan banen en belastinggeld’.

[openingsfoto: Roxana Gonzalez/Shutterstock]
(advertentie)