(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Stefan is CNNBS lezer van het eerste uur. Hij verscheen al twee keer eerder met een vraag aan onze Lieve Muna. Vandaag flikte hij het wederom, om haar aandacht te trekken met een interessante vraag. Namelijk: kun je meer wiet oogsten door de bloeifase niet op 12/12 te draaien maar op 14/10 of zelfs 16/8?

Ik behandel een interessante vraag vandaag: kun je meer wiet oogsten door de bloeifase niet op 12/12 te draaien maar op 14/10 of zelfs 16/8? Je zou denken van wel, licht is immers gewicht en in 14 uur krijgt een wietplant meer licht dan in 12 uur. Maar zo dadelijk meer hierover, eerst even lezen wat Stefan mij vorige week mailde:

 

Naam
Stefan
Onderwerp
Bloeien op 14/10 of 16/8 voor meer opbrengst?
Bericht
Lieve Muna, ik zit met een vraag waar ik het antwoord niet op weet, en het gaat over het lichtschema tijdens de bloei van wietplanten. Mijn vraag is het volgende: is het mogelijk dat ik na het inzetten van de bloeiperiode op 12/12, op een later moment terugschakel naar bv. 14/10 of 16/8?
Dit om door een langere lichtperiode tijdens de bloeicyclus, de plant meer energie te geven en zo grotere toppen te kweken? Hopelijk kan je mij helpen bij deze vraag Muna.
Green greetz, Boeddha-BigBud
Bijlagen (Maximaal 2MB per stuk)

 

Meer wiet met 14/10 lichtschema?

Hoi Stefan, wat leuk dat je me weer mailt. Interessante vraag stel je. Het klinkt op zich logisch dat een wietplant meer toppen produceert in 14 uur licht per dag, dan in 12. Aan de andere kant kun je je afvragen hoe effectief het is, aangezien er nog geen hype is van kwekers die massaal naar een 14/10 bloeischema overstappen. Want geloof me, wietkwekers hebben alles al geprobeerd om dikkere toppen te krijgen.

Oké, hoe zit het met wietplanten en de licht/donker periode. Nou, overdag vindt fotosynthese plaats waarbij onder andere licht wordt omgezet in suikers voor de groei. Overdag groeit de plant dankzij deze suikers maar een deel van de suikers wordt ook ’s nachts gebruikt om te groeien.

Je kunt je afvragen hoe effectief het 14/10 lichtschema is, aangezien er nog geen hype is van kwekers die massaal naar een 14/10 bloeischema overstappen

’s Nachts maken wietplanten bloeihormonen aan. Tijdens het 18/6 lichtschema duren de nachten maar 6 uur, en worden er niet voldoende bloeihormonen aangemaakt om tot bloei te komen. Daarvoor moeten de nachten minimaal 10 uur duren, maar 12 uur gaat sneller. Wanneer je wietplanten van 18/6 op 12/12 zet, zal het ongeveer 10 dagen duren voor de eerste bloeiharen zichtbaar worden. Gebruik je een 14/10 lichtschema, dan duren de nachten 10 uur in plaats van 12, en duurt het langer voordat de bloei op gang komt.

Wanneer kwekers hun wietplanten sneller willen laten afbloeien (bijvoorbeeld wegens een geplande vakantie) dan kan dat door een bloeischema van 10/14 aan te houden. De langere nachten (14 uur in plaats van 12) zorgen voor meer bloeihormonen en een snellere bloeifase. Helaas gaat dit wel ten koste van de opbrengst.

14/10 in plaats van 12/12

Wat jij voorstelt is eigenlijk net andersom, namelijk een 14/10 schema met 10 uur durende nachten en 14 uur durende dagen. Een schema van 16/8 kan helaas niet, aangezien de nachten minimaal 10 uur moeten duren om tot bloei te komen. Bij een 16/8 lichtschema zal de wietplant weer overgaan tot de groeifase, of helemaal niet gaan bloeien.

Bij het 14/10 lichtschema blijft je wietplant wel gewoon in bloei, en meer licht is meer gewicht nietwaar? Wel, dat valt te bezien. De kortere nachten van 10 uur zorgen namelijk voor de aanmaak van minder bloeihormonen waardoor de bloeifase trager op gang komt en langer duurt. Maar tijdens de 14 uur durende dagen krijgt de plant wel degelijk meer licht. Hierdoor zullen wietplanten aan het begin van de bloeifase wat meer strekken en waarschijnlijk ook wat meer opbrengst opleveren.

Maar zoals eerder gezegd, is een 14/10 schema helaas toch niet het meest effectief, anders zouden kwekers het wel massaal doen. Een langer durende bloeifase is meestal niet erg wenselijk, tenzij er aanzienlijk meer te oogsten valt natuurlijk. Maar dat is volgens mij niet het geval. Daarnaast verbruik je natuurlijk ook meer stroom met een 14/10 lichtschema, en mijn gok is dat de extra opbrengst daar niet echt tegenop weegt.

Kortom, ik raad je aan om het bij het beproefde 12/12 lichtschema te houden. Tenzij je wil experimenteren natuurlijk, in dat geval hou ik me warm aanbevolen voor je bevindingen 😉

-xxx- Muna

(advertentie)