(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is de meeste thuiskwekers weleens overkomen; wietplanten staan er in de groeifase nog mooi en groen bij, maar verdorren zodra de bloeifase start. Het heeft meestal te maken met de overgang naar de bloeifase en de veranderde voedingsbehoefte die daarmee gepaard gaat. Hobbyboertje heeft er ook last van, hij durfde uit schaamte bijna geen foto’s te laten zien. 

Kweekproblemen ontstaan vaak na de overgang van de groei- naar de bloeifase. Door het inschakelen van het 12/12 lichtschema ondergaat een wietplant een interne verandering die ervoor zorgt dat ze gaat bloeien. Dit brengt ook een veranderde voedingsbehoefte met zich mee, waar je als kweker rekening moet houden. Doe je dat niet, dan kun je net als ‘hobbyboertje’ tegen kweekproblemen aanlopen.

Zieke wietplanten in de bloeifase

 

Naam
Hobbyboertje
Onderwerp
Zieke wietplanten
Bericht
Lieve Muna, ik loop tegen een probleem aan, met een kweek die vanaf het begin al verdoemd is te mislukken. Ik ben begonnen met 9 wietplantjes: 3 Gorilla Zkittlez, 3 Lemon Skunks en 3 A.M.S. waarvan er 5 zijn overgebleven. Daarna heb ik er nog 4 Bruce Banners bijgezet om het verlies te compenseren. Ik heb een vloerverwarming aangezet en de bekertjes daar zo ongeveer direct op gezet. Hierdoor waren de kleine plantjes verbrand. De sterksten hebben het overleefd, en opvallend genoeg waren dat de A.M.S. planten van Green House Seeds. Daarnaast heb ik denk ik ook de verkeerde aarde gebruikt, namelijk aarde voor kamerplanten. Deze heb ik wel gemengd met compost en supermix van Plagron. Af en toe doe ik er ook wat Bactrex bij.

Toen de bloei er goed in zat begonnen de problemen zich op te stapelen, en nu kun je aan alle planten zien dat ze een tekort hebben of een opnameprobleem o.i.d. Eigenlijk ben ik ten einde raad en schaam ik me om een foto van de zielige dames te laten zien. Ik hoop dat je me er mee kan helpen Muna! Alvast bedankt,  Hobbyboertje

Bijlagen

 

Hallo hobbyboertje, je hoeft je niet te schamen hoor. De meeste thuiskwekers – en de meeste professionele kwekers trouwens ook – hebben weleens met hetzelfde bijltje gehakt. Kweekproblemen komen bij alle kwekers voor, en kun je vooral veel van leren.

Fosfortekort

Om maar meteen met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen, ik denk dat deze wietplanten gebukt gaan onder een tekort aan fosfor (P). Een tekort aan deze stof uit zich namelijk op precies dezelfde manier als op jouw foto’s te zien is. Om te beginnen zie je verbranding aan de lager groeiende bladeren. Dit komt omdat fosfor een zogenaamd ‘mobiel element’ is. De plant kan het met andere woorden verplaatsen en spreekt dus haar voorraden in de lager groeiende bladeren aan.

Daarnaast zie je dat de bladeren van buiten naar binnen toe verdorren. Hierbij worden de uiterste randen bruin en blijven de nerven en het midden van het blad het langst groen. Dit zijn allemaal tekens van een tekort aan fosfor. De laatste grote aanwijzing voor een fosfortekort, is het feit dat de problemen tegelijk met de bloeifase begonnen. In de bloeifase neemt de behoefte aan stikstof (N) namelijk af, terwijl de behoefte aan fosfor toeneemt.

Controleer de pH-waarde

Een fosfortekort hoeft niet een tekort aan fosfor in de aarde te zijn. Meestal is het een opnameprobleem door de verkeerde pH-waarde. Fosfor kan in aarde goed worden opgenomen bij een pH-waarde tussen de 6,5 en 7. Het is daarom belangrijk om de pH-waarde van de aarde even te controleren en die zonodig te verhogen. Ik vermoedt dat de problemen dan minder zullen worden. De verkleurde bladeren zullen niet meer groen worden, maar laat ze wel aan de plant zitten want die gebruikt ze nog als noodvoorraad.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat de aarde wel te weinig fosfor bevat. Gebruik je echter een bloeivoeding voor wietplanten, of een PK-booster, dan zou dit niet het geval mogen zijn. Plantenvoeding voor bloeiende wietplanten bevat een gebalanceerde mix van voedingsstoffen en genoeg fosfor om tekorten te voorkomen. Als je je eigen mix gebruikt, zoals gewone potgrond, supermix en compost, let er dan op dat de mix een goede verhpouding aan stoffen bevat. Een overschot aan stikstof en calcium kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat de plant fosfor niet goed kan opnemen.

Succes met de rest van de bloeifase hobbyboertje, en volgende keer beter.

-xxx- Muna

(advertentie)