(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Muna help! Schreef Laby. Zijn wietplanten hebben een mooie fris groene kleur en groeiden zonder problemen op de vensterbank. Het zag er allemaal goed uit, totdat de bovenste bladeren bij vier van de vijf planten als een klauw omlaag krulden, en begonnen te vervormen. Hopelijk weet Lieve Muna wat er aan de hand is…

Op de foto’s die Laby me van de week stuurde zijn nogal wat misvormde bladeren te zien. Geen klauw-bladeren zoals bij een wateroverschot, maar bladeren die gekruld zijn als de staart van een pas geboren biggetje. Het betreft vooral de nieuwe, kleine bladeren die normaal gesproken bijna recht omhoog zouden moeten wijzen.

 

Naam
Laby
Onderwerp
Muna help!
Bericht
Hee Muna, dit jaar ben ik voor de eerste keer begonnen met het kweken van mijn eigen plantjes. Geen moeilijk gedoe met lampen en zo maar gewoon de zaadjes op de vensterbank laten uitkomen. En zodra ze groot genoeg zijn, hop, naar buiten ermee. Zo gezegd zo gedaan, 5 mei zijn ze uit- en opgekomen. Het zag er allemaal goed uit, totdat bij 4 van de 5 de bovenste node als een klauw naar onder begon te krullen. Ook zien de bladeren er licht vervormd uit, al kan dit ook door het krullen komen. Eerst las ik hier op CNNBS dat het heel goed overbewatering zou kunnen zijn. Ik heb ze dus drie dagen geen water gegeven. Maar dit veranderde helemaal niks, dus ik heb vanmorgen een klein beetje gegeven uit angst dat ze anders juist uit zouden drogen. Verder zien ze er (op twee bladeren van een plantje na) wel gezond groen uit. Ik zal een stel foto’s meesturen van de plantjes in de hoop dat je er wijzer van wordt dan ik. Alvast bedankt voor het redden van mijn plantjes! Laby
Bijlagen

 

Hallo Laby, een merkwaardig probleem heb je, mag ik wel zeggen. Je planten zien er qua kleur prima uit en zo te lezen gingen ze de eerste weken ook wel prima op de vensterbank. Omdat de vervorming vooral aan de bovenste bladeren te zien is, kreeg ik het vermoeden dat er op enig moment een verandering moet hebben plaatsgevonden, waardoor de bladeren zo zijn gaan krullen. Na een tweede mail van jou bleek dat inderdaad het geval.

Te koud, te veel wind

De planten zijn begin april uitgekomen, en staat ongeveer sinds halverwege mei buiten. Das best logisch aangezien het halverwege mei ijsheiligen is, van oudsher het moment waarop éénjarige planten naar buiten kunnen. Je moet je echter niet blind staren op een datum, wanneer je je wietplanten van binnen naar buiten verhuist. Het weer is in de lage landen alleen nogal wisselvallig, dus daar moet je altijd rekening mee houden. En nou is het de laatste weken niet écht lekker weer geweest, dus mijn vermoeden is dat het wat te koud en te winderig is geweest voor jouw wietplanten.

De overgang van een warm plekje op de vensterbank naar buiten heeft er volgens mij voor gezorgd dat de bladeren zo zijn gaan krullen. Je zou ze terug binnen kunnen zetten maar ik denk dat het beter is om ze buiten te laten. Haal ze alleen binnen als het erg gaat waaien of als het aan de koude kant is. Zo krijgen ze de kans om te wennen aan het nieuwe klimaat.

Andere oorzaken van vervormde bladeren

Er zijn trouwens meer zaken dan temperatuur alleen, die voor vervormde bladeren kunnen zorgen bij wietplanten. Overbewatering bijvoorbeeld zorgt er meestal voor dat bladeren naar beneden krullen. Maar een te natte bodem kan de bladeren ook doen verfrommelen. Te veel voeding kan er ook voor zorgen dat bladeren vervormen, dus wees niet ál te scheutig met meststoffen.

In sommige gevallen kan het ook een genetische mutatie zijn, maar dat is bij jou waarschijnlijk niet het geval aangezien het probleem bij vier wietplanten tegelijk ontstond.

Veel succes Laby! -xxx- Muna

(advertenties)